Тревожни данни за катастрофите на железопътни прелези у нас. Само

...
Тревожни данни за катастрофите на железопътни прелези у нас. Само
Коментари Харесай

Тревожни данни за катастрофите на железопътни прелези у нас


Тревожни данни за злополуките на железопътни прелези у нас. Само за първите 5 месеца на годината са станали 7 такива случая. Това демонстрира статистиката на Националната компания "Железопътна инфраструктура ". На територията на цялата страна има 757 прелеза. По-голямата част от тях са обезопасени с бариери и сигнализация, само че все пак там стават и най- сериозните произшествия, предава БТВ.

Данните сочат, че за последните три години, 36 души са убити и ранени при произшествия на жп прелези. Най-много потърпевши има през 2017-та - 15 души са пострадали от произшествия с влакове тогава.Едно от най-честите нарушавания, поради което се стига до произшествия на жп прелези, е прекосяването при спусната преграда от колите. Шофьорът вижда, че бариерата остава спусната, а влакът е минал. Решава да премине в нарушаване. На процедура обаче следва прекосяването на втори трен и по този начин се стига до произшествия.

120 бариери годишно се подменят на жп прелез край Враца. Причината - водачите не стопират при сигнализация за приближаващ трен. На други места има други фрапиращи случаи, които водят до произшествия:„ Шофьорът се състезава с влака, с цел да се мушне пред него - това е както съм го определил - това е игра на съветска рулетка, в която печелившият постоянно е влакът!”

Един от най-сериозните произшествия от началото на годината е на жп прелез при Монтана, където камион мина при спуснати бариери и се вряза във трен. Днес водачите, които минават наоколо да случая настояват, че съблюдават разпоредбите.Бариерата се пуска пет минути преди прекосяването на влака, само че за бързащите времето е прекомерно дълго.Въпреки оборудването на прелезите с бариери и видеонаблюдение, случаите не понижават. От Асоциацията на потърпевшите при произшествия оферират да се постановат по-строги наказания на нарушителите:„ Всеки извършител, който премине да бъде санкциониран с една сериозна санкция плюс лишаване на брошура за три месеца”, предлага Владимир Тодоров.

Ако влакът се движи с 80 километра в час, даже машинистът да види кола на пътя, спирачният му път е най-малко хиляда метра. Затова избягването на случая е невероятно.В Европейския съюз 98% от случаите на жп прелези са поради неспазване на разпоредбите за придвижване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР