Тревожни данни бяха изнесени в Деня на детето. Изследване на

...
Тревожни данни бяха изнесени в Деня на детето. Изследване на
Коментари Харесай

33% от българските деца живеят в риск от бедност

Тревожни данни бяха изнесени в Деня на детето. Изследване на УНИЦЕФ демонстрира, че към 40 милиона деца от децата в Европа и Централна Азия живеят в риск от беднотия. България е в топ 3 на страните в Европейския съюз с най-голям дял - 33%.

Ромската махала на квартал " Меден рудник ". Домът на Силвия - диагностицирана с детска церебрална парализа.

" Детето не вървеше, през целия ден в количка, пълзеше и аз доста се притеснявах, доста плачех ", споделя майката Зюмбюла.

Но след близо година и половина прегледи, поддръжка, помощ и рехабилитации, с помощта на мобилния екип към Центъра за социална поддръжка в Бургас и УНИЦЕФ, Силвия прави първите си крачки.

Майката на Силвия е уединен родител с 5 деца. Никога през живота си не е напускала гетото, страхувала се да потърси помощ отвън общността си.

Затова мобилният екип ѝ оказал помощ - уведомил я за здравните и просветителните услуги, които може да употребява, за нуждата от профилиран лекарски обзор за нейното дете.

" Случаят на Силвето е един емблематичен случай за това по какъв начин едно дете, което има закъснение в развиването стига до системата за протекция и обществените услуги години по-рано, в сравнение с действително системата би го разкрила ", съобщи Мария Атанасова, шеф на Центъра за социална подкрепа-Бургас.

" Специално се фокусираме върху това да извадим най-бедните и най-уязвимите деца от клопката на бедността, като им осигурим по-добър достъп до услуги, до обучение. Ще се постараем да създадем всичко допустимо да ги защитим ", добави Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

По данни на Национален статистически институт 8 от 10 деца, чиито родители са с начално или без обучение, живеят в беднотия.

" Тези данни ние ги публикувахме в този момент, те би трябвало да бъдат употребявани от тези, които вземат управническите решения в страната и да могат да се употребяват в създаването на политики, стъпвайки върху действителни данни ", сподели още доцент доктор Атанас Атанасов, ръководител на Национален статистически институт.

От УНИЦЕФ припомнят, че бедността при децата е проблем, който не би трябвало да бъде неглижиран, защото може да окаже дълготрайни последствия върху развиването им.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР