Тревожни данни: 90% от децата имат ортодонтски проблеми.90% от децата

...
Тревожни данни: 90% от децата имат ортодонтски проблеми.90% от децата
Коментари Харесай

Тревожни данни: 90% от децата имат ортодонтски проблеми

Тревожни данни: 90% от децата имат ортодонтски проблеми.

90% от децата имат ортодонтски проблеми.

Виждаме разнообразни способи за лекуване – брекети, алайнери, шини.

„ Основният проблем в денталната медицина е обезпечаване на  денталното здраве на децата и възрастните . Лошото при ортодонтските проблеми е, че са причина за утежняване на оралната хигиена, което води до развиване на парадонтит и загуба на зъби. Децата са предпочитана група за нас и би трябвало на тях да се обръща по-сериозно внимание “, коментира проф. Бойко Бонев от Факултета по дентална медицина за Bulgaria ON AIR.

Запитан дали българите имат здравна просвета, гостът в „ България заран “ отговори: Част от популацията – да, голяма част – не бих споделил.

„ Голяма част от родителите подхождат по този начин: „ Това е краткотраен зъб, за какво да го церя? “ – което е причина за задълбочаване на останалите проблеми. Трябва да се работи за повишение на здравната просвета на популацията. Около 40% от хората в България годишно посещават ортодонт. 60% не го вършат. Този % е по-висок при децата. При децата годишният обзор при ортодонт е наложителен “, акцентира проф. Бонев.

Той е на мнение, че в детските градини би трябвало да желаят от родителите документ от обзор при ортодонт.

„ Има огромен интерес от младежите към нашата специалност. Нашите студенти имат огромно предпочитание. Подготовката по профилактика при нас е на доста високо равнище. Голяма част от завършващите лекари отпътуват в чужбина. Всички зъболекари се осъществят необикновено в България, в нашата компетентност няма безработица. Лечението в България е над средноевропейско равнище “, безапелационен бе проф. Бонев.

Той още веднъж посочи, че профилактиката е в основата на предпазването на зъбите. Много значимо е храненето при бременните дами, когато е началото на минерализацията на зъбите, обърна внимание проф. Бонев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР