Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една

...
Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една
Коментари Харесай

Втори сме по заболеваемост от COVID-19 на Балканите

Тревожен е растежът на приетите в болница пациенти с ковид. С една трета ежеседмично нараства броят на признатите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Смъртността също нараства, единствено за последната седмица има растеж от 50%.  Това заяви зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков на седмичния брифинг на Националния действен щаб за битка с COVID-19 у нас. 

Категорични са данните, които имаме, че възприемчивостта към болестта остава огромна, като наличните данни от изследвания демонстрират, че достигнатия условен дял на имунитета измежду обществото в множеството области в Европейския съюз и Европейската икономическа общественост, както и в Англия, е по-малък от 15%, което към момента ни прави надалеч от груповия имунитет. 

Отчита се непрестанно увеличение на броя на доказаните случаи в страната, като през последните 6 дни заболеваемостта за 14-дневен интервал на национално равнище надвишава 120 на 100 000 души население и продължава да се демонстрира всекидневно. От началото на седмицата се регистрира рекордна заболеваемост - над 220 на 100 000 души население и със 120% повишаване на седмичния брой инфектирани. 

На районно равнище, в 18 области в страната е регистриран 14-дневна база е записана заболеваемост от над 120 болни/100 000 население. В други 5 области заболеваемостта е над 60 болни/100 000 население и се наблядава позитивен приръст. На тази база България е на 21-во място в Европейски Съюз и на 2-ро място на Балканите по заболеваемост. 14-дневната смъртност е 43/100 000 население, с което се нареждаме на 10-то място в Европейски Съюз и на 4-то място на Балканите по смъртност. В момента в България няма зелени области, като единствено областите Видин и Добрич са в " жълтата зона ". Отчита се също 50-процентен растеж на смъртността единствено за последната седмица. Най-висок условен дял на смъртност се следи при хората сред 70 и 79-годишна възраст - 32% от умрелите. Следват възрастовата група 60-69 години с 27% от умрелите и групата сред 80 и 89 години с 18% от умрелите. 

Най-висока смъртност има при лицата над 90-годишна възрост - над 30% от тях протичат доста тежко и приключват съдбовно. Между 80 и 89 години - 20%, сред 60 и 69 години  - 5% протичат доста тежко. 

Нарастване на инфектираните с ковид се регистрира във всички възрасти като с най-голяма заболеваемост са лицата в дейна възраст - сред 20 до 60 години , следвани от възрастовата група 60-69 годишните. Подем на заболеваемостта се записва и при учениците в гимназиален курс - 15-19-годишните, като и при възрастовата група 10-14-годишните. Над 2000 са инфектираните медици, като 37% са инфектираните лекари, а 33% - медицинските сестри. 

" Най-засегнати от ковид са лицата в млада и дейна възраст , до момента в който най-тежко протича болестта при хората в напреднала и старческа възраст. Това са и аргументите, заради които от през днешния ден влизат в действие нови ограничаващи ограничения ", изясни зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков. 

" Маските ще ни предпазят от ковид ", безапелационен е директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той моли да се съблюдават написаните от управляващите ограничения, припомняйки за 4-те " Д " -та - стерилизация, отдалеченост, дисциплинираност и витамин D, като акцентира да не се прекалява с витамин D и изрично предложи да не се употребяват имуностимулатори в огромно количество.

Кантарджиев още веднъж съобщи, че би трябвало да се възприемат бързите антигенни проби, които при проучване на материал от гърло или през носа в приемните отделения на лечебните заведения, в Бърза помощ и в учебните заведения, които се вършат от лекари, сестри или санитари. " Това е първият скрининг за ковид. Струва единствено 15-20 лв.. Трябва да се употребява необятно при контрола в трудови колективи, с цел да се хващат първите случаи и да се изолират ", изясни той и напомни, че 185 лаборатории вършат PCR-тестове в цялата страна. И посъветва да се носят очила по време на работа. 

Относно грипните вируси, проф. Кантарджиев уточни, че първата им циркулация стартира през ноември. " Миналата година циркулацията се забави с два месеца. Епидемичното разпространяване на грипа е през декември. Пикът нормално е средата или третата третина на януари или през февруари ", добави той. 

По думите му, в случай че човек има антитела 40-дни след прекараното заболяване, то той може да стане донор на кръвна плазма. 

" Спешните отделения безусловно изнемогват. Апелът ни към всички е дано да помогнем дружно да се преборим с коронавирусната зараза. Бъдете ангажирани в този развой – носете маски, спазвайте отдалеченост. Спазвайте ограниченията и бъдете дисциплинирани, заяви шефът на УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " проф. Асен Балтов. По думите му, се чака с този ритъм на заразяване, броят на приетите в болница до дни да нарасне до 4000 души. " Става наложително да се включат и частните лечебни заведения ", сподели още проф. Балтов. 

" Училищата не би трябвало да се затварят първи, би трябвало да се работи локално . Продължавам да настоявам, че присъсътвеното образование е най-хубавото. Но сега обстановката, в която сме изправени, постанова вземането на решения ", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. И добави, че 15 учебни заведения в страната са поискали да са в отдалечена форма на образование на възпитаници от 1-ви до 7-ми клас.

Припомняме последните данни у нас - 2760 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Това е 27,7% от направените 9946 теста. 162-ма души са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 216. Починалите са 36. Най-много новозаразени още веднъж има в София - над 1000 са последно откритите случаи. В Пловдив - повече от 200. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР