Tретото издание на поредицата от дискусии “Диалози за София, което

...
Tретото издание на поредицата от дискусии “Диалози за София, което
Коментари Харесай

“Диалози за София”: Отворената дискусия обсъди какво е хармонична среда и как да я постигнем в София


Tретото издание на поредицата от полемики “Диалози за София ", което се организира във вторник в изложба “Структура” в София, прегледа тематиките “Облик и бизнес” и по какъв начин те си взаимодействат в града. Дискусията потърси стратегически оферти и хрумвания по какъв начин можем да реализираме хармонична градска среда, които ще бъдат употребявани в работата по дълготрайната тактика за развиване на София и крайградските територии. В събитието участваха разнообразни заинтригувани страни от бизнеса, неправителствения бранш, проектанти и администрацията, които показаха своята позиция и позиция, оповестиха уредниците.

От откриващата къса презентация по тематиката от екипа на Визия за София стана ясно по какъв начин бизнесът основава и трансформира пейзажа в града и има капацитет да притегля вложения, да облагородява средата и да основава работни места, занимания и услуги, само че също по този начин и да закрива гледки, попречва придвижването, основава образен звук, изисква спомагателна логистика и като цяло да трансформира идентичността на града. Цитирани данни от проучване за комерсиалните улици на София, предоставено от Colliers International, демонстрираха ясно по какъв начин вложенията в обществените пространства трансформират микса от бизнеси и магазините понижават за сметка на заведенията, които пък от своя страна изискват нов вид регулация.

С експертни мнения се включиха и съществени представители на разнообразни заинтригувани страни в тези процеси. Здравко Здравков, основен проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, благодари на фирмите, които се занимават с реклама, че по време на разискванията за наредбата за рекламните детайли, импортирана в СОС през юли 2018, са достигнали добър синхрон, който разрешава по-добра регулация на размери и отстоянията сред рекламни детайли в посока на понижаване на образна плътност и отбрана на историческия център и достъпността до обществени пространства. Арх. Здравков добави още: “Безспорно регламенти би трябвало да има. За използването на летните градини още веднъж желаеме да създадем ясни правила по какъв начин ще наподобяват. В тази връзка работим по методически инструкции, които да станат един нов метод за показване в града. Ще създадем схеми, с които да определим и зоните за летните градини в Зона 2, с цел да сме подготвени в идващите дни, когато се промени средата и на ул. Граф Игнатиев стартира да се трансформира структурата. Когато дребните магазинчета стартират да стават кафенета, би трябвало да бъде ясно къде ще се сложат летните градини, само че освен това, а и по какъв начин би трябвало да наподобяват, какви да бъдат цветовите решения, дали да бъдат тенти и така нататък

Ирина Мутафчийска, представител на Съюза на урбанистите в България, работила по плана за Градски стандарт добави: “Онова, от което би трябвало да стартираме, е оценката на среда ни, какви са нейните характерности, какво харесваме в нея, какво бихме желаеме да запазим и какво да променим? За мен първото нещо, което би трябвало да стане ясно, е това по какъв начин оценяваме средата, само че освен през погледа на сътрудниците архитекти, а по-скоро в един по-широк спор. “ Тя добади, че образът на средата би трябвало да е в синхрон с характера ѝ, което ще рече, че не трябва да се търсят универсални, а характерни за всеки квартал или улица правила.

Арх. Иво Панталеев от А.Д.А, създатели на плана за възобновяване на ул. Граф Игнатиев и насоките за оформление на фасадите по улицата, разяснява: “Трябва да почитаме устрема на бизнеса да се изявява в една доста конкурентна среда, само че не би трябвало да му разрешаваме го прави за сметка на всички останали. Другият значим аспект е самоидентификацията. София върви към Европейски Съюз и стремежът си да става европейска столица, само че не би трябвало да губим достоверността на София като балканска столица. Ако прекалим с регулацията и стартираме да приличаме на изчистен и излъскан град, това няма да е София. Ценностният и културен аспект е доста значим и културолози, урбанисти и хора на словото би трябвало да се произнесат по въпроса към каква София се стремим. От там насетне стои въпросът “как”. Наредбата е един от най-важните принадлежности, само че има и други тип документи, който отсъства у нас - по този начин наречените насоки, които да задават какво е това реклама, какви са методите, по какъв начин се желае позволение, по какъв начин се глоби и т.н.”, разяснява по тематиките той.

Милен Попов, притежател на компанията за външна реклама Ideacomm показа, че съгласно него въведеното зонирането на града е измежду методите да се борим с пренасищането с реклама. “Количественото пренасищане може да се пребори по този метод, само че и то не взема решение казусът с разностилието. Важно е да стартираме да приказваме за градския сутерен. В момента е реалност, че рекламите са скрили партера на равнището на очите и регламентирането на този вид реклама ще промени града в положителна посока. Останалите рекламни детайли са към този момент са типизирани, еднофамилни, отвън градския център са и не нервират.”

Участие в полемиката взе и Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителни бизнесмени, който акцентира потребността от дълготрайна тактика за града. “За да има естетика, планирането би трябвало да е изцяло. В нашата работа всяка постройка носи своето чувство и трептения и в случай че те са съчетани добре, ще основават хармонично и естетическо чувство. Ако се работи изцяло и проектите не са на парче, а минимум с размера на квартал, тогава жителите ще получат освен красиви здания, само че и цялостна хармонична околна среда.”. Г-н Шопов добави към изложените причини по тематиката за партерите на София, че е доста значимо по какъв начин ще бъдат завършени партерите, за което е добре да има наложителни стандарти предвид на естетиката и цветовото решение освен в центъра, само че и в кварталите. Той заключи тезата си, че умните управници имат задачата да насочват капиталът в верните направления, а не да го лимитират.

В последвалата полемика се включиха още жители и специалисти, които показаха отзиви и оферти в търсене на консенсус по тематиките, свързани с образната среда в града, които бяха записани и систематизирани от екипа на Визия за София. Целта на полемиката бе генериране на хрумвания за вероятни стратегически решения и положителни практики, които могат да подобрят опциите за наличие и известност на бизнеса, като в същото време се преценяват и акцентират присъщите черти на градската среда.

Дискусията се провежда от Визия за София – самодейност на Столична община за основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на София и крайградските територии, и Форум Гражданско Участие с финансовата поддръжката на Столична община, Програма Европа 2018 година Събитието е част от поредицата “Диалози за София” – полемики по значими за Столична община тематики, които се организират като част от процеса по основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на града Визия за София.

“Диалози за София” е поредност от полемики по значими за Столична община тематики, които се организират в като част от процеса по основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на града https://vizia.sofia.bg/2018/06/15/business_areas/Визия за София. Диалозите целят да покажат смисъла на взаимовръзките сред разнообразни трендове и градоустройствени практики в града, да показват обобщението на наличните данни, и да провокират и модерират осведомен разговор, въвличайки представители на разнообразни заинтригувани страни, и събирайки разнообразни отзиви в търсенето на консенсус и най-ефективни практики и стратегически решения. Първите тематики на “Диалози за София”, които ще бъдат разисквани в тяхната взаимосвързаност бяха “Небостъргачи и придвижване” и “Бедност и отпадъци”.

Форум Гражданско Участие е мрежа от цивилен организации от цялата страна. Насърчава съдействието сред Неправителствени организации, жителите и локалните и национални институции и работи за структурирано гражданско присъединяване във вземането на решения и формулирането на политики.

Визия за София е самодейност за основаване на споделена и дълготрайна тактика за развиване на София и крайградските територии. Проектът има упоритостта да опише града, в който желаеме да живеем и да усъвършенства метода на градско обмисляне, като включи още при започване на процесите на взимане на решения всички хора и организации, които вземат участие в основаването на общото бъдеще на София: общински управляващи, неправителствени организации, вложители, откриватели, специалисти и жители. Задачи на Визията са разбор на моментното положение на София и основаването на механизми за стабилно взаимоотношение сред заинтригуваните страни и идентифициране на споделени цели. Проектът е самодейност на Столична община и ще послужи за основа на всички бъдещи тактики за развиване на града до 2050.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР