Трето денонощие остава бедственото положение в община Хайредин заради опасенията

...
Трето денонощие остава бедственото положение в община Хайредин заради опасенията
Коментари Харесай

Трети ден остава бедственото положение в община Хайредин


Трето денонощие остава бедственото състояние в община Хайредин поради опасенията от наводнения. Тревога има и измежду жителите на град Мизия, където река Скът доближи сериозни равнища, заяви в събота бТВ.

Междувременно кабинетът организира изключително съвещание поради заплахата от преливане на реки. Правителството реши да отпусне 3 милиона лв. за най-пострадалата община – Хайредин. С парите стартира незабавно подсилване на стената на язовир " Рогозен 1 ".

Страхът и терзанието у хората в засегнатите общини обаче остава макар уверенията на управляващите, че обстановката е овладяна.

Всички реки в България са под наблюдаване, стана ясно от съвещанието на държавното управление през днешния ден. Ситуацията с най-рисковия язовир " Рогозен 1 " към този момент е преодоляна. Нивото му е паднало с 28 сантиметра.

В село Крушовица има към 50 наводнени двора, само че повода не са прииждащи води, а по-скоро подпочвени, прецизираха от " Пожарна и спешна сигурност ".

Сутринта в събота равнището на река Скът се е покачило с 6 сантиметра, само че даже да доближи 40, ще остане по-ниско от рисковата кота на преливане.

Всички реки в България са в този миг пълноводни, само че не са достигнали сериозни равнища. Вероятно до края на седмицата долните течения на Места, Арда, Струма, Искър, Тунджа, Марица и Камчия ще бъдат с нараснали равнища, само че не се чака да прелеят.

Нивото на река Скът при село Крушовица спада. Жителите му обаче не престават да идват с паника на моста.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която през днешния ден посети родното си село Крушовица, разкритикува ръководещите. Според нея прокуратурата още предходната година е описала 205 рискови язовира в специфичен отчет. “Днес държавното управление в беззащитност и безпорядък отпуска 3 милиона лв. за Хайредин. Добре, само че останалите 205? Трябва систематичен метод ", акцентира тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР