Tретият тестов полет на Starship беше успешен. Космическият кораб и

...
Tретият тестов полет на Starship беше успешен. Космическият кораб и
Коментари Харесай

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Tретият тестов полет на Starship беше сполучлив. Космическият транспортен съд и неговият ускорител се издигнаха в Космоса и сполучливо извършиха главните цели за този тест. Не всичко вървеше по проект, само че нито един съставен елемент не експлодира, което е усъвършенстване по отношение на предходните два полета.
Starship изстреля от Starbase на SpaceX в Бока Чика, Тексас в 8:26 ч. сутринта локално време на 14 март. Това е най-далечният и най-бързият полет на Starship. Целта беше да се показва сполучливото нанагорнище на двете степени, Starship и Super Heavy. За Super Heavy екипът планираше меко раздробяване, само че наподобява машината се върна прекомерно бързо и последният етап от задачата не беше изпълнен.
Starship влезе в орбита, където извърши няколко маневри, в това число отваряне и затваряне на вратата за потребен товар, прекачване на гориво и наново запалване на мотора Raptor. 
Ракетата претърпя щета към края на опита и изгоря по време на повторното влизане в атмосферата, вместо да падне следено. Въпреки че и Super Heavy, и Starship са галактически транспортни средства за многократна приложимост, SpaceX не възнамерява да ги възвърне в този тест. 
Това са най-големите и мощни ракети, създавани в миналото. Настоящият модел има два пъти по-голяма двигателна сила от Saturn V, която води астронавтите от задачите Apollo до Луната – и инженерите се надяват да я усилят до три пъти. Комбинацията от двете единици съставлява ракета, която е висока 122 метра, когато е изцяло конфигурирана. За съпоставяне, ракетата Space Launch System (SLS) на НАСА, която се употребява в задачите Artemis, доближава 98 метра.
SLS и Starship са предопределени да работят дружно, с цел да доставят астронавтите на Луната. Следващото кацане на естествения ни сателит е планувано за септември 2026 година Четирима астронавти ще бъдат в капсулата Orion на върха на SLS. 
Тази година се чакат още три теста на Starship, само че SpaceX към момента не е съобщила детайлности за тях.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР