Третият ден след Рождество Христово почитаме Свети Стефан първомъченик. 27

...
Третият ден след Рождество Христово почитаме Свети Стефан първомъченик. 27
Коментари Харесай

Това се прави за късмет днес

Третият ден след Рождество Христово почитаме Свети Стефан първомъченик. 27 декември е не просто следващият зимен празник, за който се подготвя обредна софра, само че е последният християнски празник за годината, с който приключва зимният цикъл от християнски празници. На Стефановден стартират и така наречен Мръсни дни, продължаващи до Йордановден, в които не се вършат помени, кръщавки, венчавки, а дамите не работят къщна работа –не метат, не перат, даже не мият косите си.

За Стефановден трапезата още веднъж е локална – обичайно се подготвят свинско с кисело зеле и обредна баница, която наложително е с месо. Имен ден честват освен Стефан, Станимир, Стамен, Стоян, Стоил, Стойчо и производните им, само че и Запрян, Цончо и даже Венета и Венцислава, както и производните им, които на пръв взор нямат нищо общо с името на светеца. Стефан в превод от гръцки език обаче значи венец Божий, заради което е възможно носещите имена като Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав и други да празнуват своя персонален празник – имения си ден – точно в деня, отдаден на Свети Стефан.

Имениците подготвят тежки трапези, на които наложително участва месо със зеле, само че традициите не завършват с тези обредни ястия. Знаете ли още какво се прави на Стефановден, с цел да бъде годината късметлийска и здрава, какви са старите обичаи и по какъв начин дедите ни са посрещали празника?

Кой е Свети Стефан? Преди да запретнем ръкави и приготвим обредната софра за празника, дано си напомним кой е светецът, в чиято памет се прави всичко това. Наклеветен от юдеите, че ругатни Бога, пребит с камъни от тълпата, светецът намерил сили да се помоли за помилван на делата на прегрешилите и наклеветилите го " Господи, не им зачитай този грях " – били последните думи на Свети Стефан преди гибелта му. Днес частици от мощите му, открити през 5 век, се съхраняват в храм в Йерусалим,

Какво се прави на Стефановден? По остаряла традиция в деня, отдаден на светеца, младите фамилии посещават родителите и кумовете си, където са посрещнати с софра с кисело зеле с месо и месна баница.

Традиционно е и ладуването за шанс за Стефановден, което в Северна България се прави точно в деня на светеца, а не на 31 декември, както е в другите елементи на страната. Ладуването се очаквало с неспокойствие от момите в недалечното минало, тъй като с обичая и китките им с нишан, те гадаели за кого или за какъв момък ще се омъжат. В тези времена, в които общуването сред момите и момците било друго, сходно гадаене било предстоящо с боязън от тези, на които им било време да основат семейство. В други елементи на страната на Стефановден се гадаело за здравето, като за задачата се употребявал дрянът. Подобно на новогодишната баница с шансове, на празника се надписвали шансове за всяко дряново стръкче. След като всеки от фамилията към масата прочетял шанса си, те се изгаряли в пламнал огън и се следил процесът на горене – пушели и чернеели ли, не било на добре, не вещаело успокоение това държание на дряновото стръкче за разлика от пукащото жизнерадостно, което сочело шанс. За шанс и мощна, здрава година на Стефановден се подготвят обичайни обредни ястия, измежду които първостепенно значение имат киселото зеле с месо, баницата с месо и заекът със сушени сливи. Те се сервират на трапезата във всеки български дом без значение дали има именик в него, или не. С над 50 имена, които се празнуват точно на Стефановден, не е учудващо, че има празнуващ в доста български домове. Дори да няма именик в дома ви, пригответе празничната софра, за шанс и здраве е. Именно това е задачата на празника – да събира семейство и другари. Честит имен ден на всички, носещи името на светията и празнуващи на Стефановден!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР