Трети продължава работата по гасенето на няколко пожара в Каталуния,

...
Трети продължава работата по гасенето на няколко пожара в Каталуния,
Коментари Харесай

Испания в пламъци! Стотици евакуирани заради горящите трети ден пожари

Трети продължава работата по гасенето на няколко пожара в Каталуния, избухнали в събота. Изгорени са няколко хиляди хектари гора, земеделска земя и предпазени територии. От домовете си превантивно са изселени стотици хора. Неовладени пожари има и в Албасете (Кастилия Ла Манча) и Уелва (Андалусия).

Все още не е овладян пожарът, който в събота стартира в провинция Тарагона, изгори над 1 400 хектара и принуди стотици хора да се изселят от фермите и селищата по пътя му. Опасенията на управляващите са, че в случай че не бъде сподавен, може да засегне периметър от 5 000 хектара. Ситуацията се усложнява от южния вятър, които духа втори ден и разпалва пламъците.

Регионалният министър председател Пере Арагонес, който ръководи съвещанието на консултативния съвет на Центъра за оперативна съгласуваност на Каталуния (CECAT) се реалокира в Санта Колома де Куералт, с цел да следи от близко работата на пожарникарите.

Той е уведомил премиера Педро Санчес за " сериозната " обстановка и е изискал помощ за потушаването на другите огнища.

Цяла нощ екипите работиха, с цел да стабилизират пожара към Жирона. Продължава работата и в Кастилия Ла Манча и Андалусия, където някой от по-малките пожари са овладени, само че заплахата към момента не е минала.

В потушаването на останалите са се присъединили и военните. В Навара са изгорели скъпи растения в естествения парк Барденас Реалес.



Властите настояват, че огромните горски пожари, които надвишават 500 хектара са се удвоили през тази година и че са изгорели към 15 000 хектара повече, в сравнение с през 2020-та.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР