Трети граничен пункт Клепало между България и Северна Македония до

...
Трети граничен пункт Клепало между България и Северна Македония до
Коментари Харесай

Трети граничен пункт между България и Северна Македония ще заработи през 2023 г.

Трети граничен пункт " Клепало " сред България и Северна Македония до 2023 година, разширение на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково ", довеждане докрай на европейския пътен транспортен кулоар №8, обезпечаване на еврофинансиране на жп връзката София - Скопие и възобновяване на авиолинията сред двете столици - това са основните планове, които бяха разисквани по време на работната група " Инфраструктура, превоз, съгласуваност " в границите на държавната среща сред двете страни.

Част от тях са исторически планове, на по няколко века, чиято реализация се бави от години. От влизането на България в Европейски Съюз през 2007 година тези планове не са били измежду предпочитаните, а даже и тези, които са били заложени за финансиране се бавят. Сега упоритостта е това да се промени. Така твърди всяко българско държавно управление, което е на власт през последните 30 години.

Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " ще проработи през 2023 година

Стратегическият план за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало " сред Струмяни и Берово да бъде подготвен до 2023 година Само по този начин ще стане ясно дали работните групи са постигнали триумф, сподели.

Този план е болна тематика за Северна Македония, защото западната ни съседка, а неотдавна даже го рехабилитира.

В същото време от българска страна чак през 2020 година беше оповестена социална поръчка за планиране на изчезналите 17 км от село Струмяни до границата. Проектът е подготвен, направени са два разновидността, само че към момента не е определен кой от тях ще се осъществя. Очаква се до края на февруари АПИ да избере трасето, а по-късно ще стартират екологичните процедури, се споделя в известие на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). В него е посочено, че в това време е изработен предпазен ремонт на почти 20 км от третокласния път Струмяни - Раздол.

Строителството на новия граничен пункт ще се финансира с 10.3 млн. евро от Програмата за трансгранично съдействие България - Северна Македония в интервала 2021-2027 година По нея ще се доизградят и рехабилитират довеждащите пътища до границата от Струмяни и от Берово, е посочено в известието на Министерство на регионалното развитие.

Вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов и македонските му сътрудници – министрите на превоза и известията Благой Бочварски и на локалното самоуправление Горан Милевски са се разбрали за ускорение на работата по този план. Те участваха в съвещанието на работна група „ Инфраструктура, превоз, съгласуваност “ в границите на държавната среща сред двете страни.

До края на февруари се чака да бъде извършено първото публично съвещание на Смесена експертна комисия за установяване на параметрите за реализацията на плана.

Пътят е значим, тъй като ще помогне за развиването на икономическото съдействие и на туризма.

Разширение на граничния пункт „ Станке Лисичково “

Гроздан Караджов е уведомил сътрудниците си, че следва уголемение на граничен пункт „ Станке Лисичково “ сред Благоевград и Делчево. Пълната рационализация от българска страна включва планиране и създаване на нови обособени трасета на пункта, които да поемат нараствания трафик на пасажери и транспортни средства.

Ще има и нови здания за осъществяване на граничния и митническия надзор. Така ще се облекчи доста пътуването сред двете страни и ще се понижи чакането в пикови моменти.

Изместване на пътния кулоар №8

По време на срещата е разискван и различен основен план - завършването на Общоевропейския транспортен кулоар № 8 от албанското пристанище Дурас през Тирана – Кафтан/Kaфaсан – Скопие – Деве хълм – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “ – София – Пловдив до Бургас и Варна. Той реализира връзката сред Адриатическо море и страните от Черноморския район, Русия и Централна Азия.

Вицепремиерът Караджов е показал, че пътната инфраструктура по направлението от българска страна е построена като се изключи автомагистрала „ Черно море “. Приоритет за българското държавно управление ще е уголемение на трасето сред Гюешево и Дупница , което е част от кулоар 8. Модернизацията на сектора с дължина 62 км ще обезпечи по-бърза връзка сред автомагистрала „ Струма “ и границата. Обектът е включен в програмата на АПИ, като следва оповестяване на социална поръчка за планиране. Финансирането е планувано в тригодишната бюджетна рамка на пътната организация.

Това е коренна смяна по отношение на в началото контрактуваното трасе на българска територия, което трябваше да мине от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Гюешево “ през Кюстендил и Радомир към София.Той беше заложен в така наречен „ библия на Плевнелиев “ като скоростен път. За промяната му с направлението от Кюстендил през Дупница и автомагистрала „ Рила “ се разбра преди дни по време на срещата на Гроздан Караджов с шефове от пътната организация. Тогава стана ясно, че България има ангажимент към Европейски Съюз да построи този кулоар до 2030 година

Министрите разискаха и подготовката на Програмата за трансгранично съдействие до 2027 година , която следва да бъде утвърдена от Европейската комисия. По нея двете страни ще имат достъп до над 31 млн. евро , с които с изключение на градежът на новия граничен пункт, ще се финансират и планове в региона на опазването на околната среда, възстановяване на районната съгласуваност и поощряване на икономическия напредък, културата, естественото завещание, устойчивия туризъм и сигурността в граничните региони. Средствата за интервала 2021 - 2027 година са съвсем двойно повече от предходния интервал. За интервала 2014 - 2020 година по Трансгранично съдействие са осъществени 73 плана за над 18.1 млн. евро.

Еврофинансиране за железопътния кулоар №8

За реализацията на железопътния кулоар №8 ще се търси европейско финансиране. Министърът на превоза и известията Николай Събев пое самодейност да провежда среща с сътрудниците си от Северна Македония и Албания. Целта е тримата да упорстват пред Европейската комисия жп връзката София - Скопие да бъде включена в направлението на транспортен кулоар „ Западни Балкани “, се споделя в известие на транспортното министерство. В него е посочено, че Николай Събев и сътрудника му Благой Бочварски са подписали Меморандум за съгласие.

Още през 2017 година държавните управления на Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха меморандум за съгласие, чиято цел беше построяването на железопътната и газова връзки сред двете страни. Две години по-късно тогавашният транспортен министър Росен Желязков се изхвърли, че през 2025 година от София до Скопие ще се стига с трен за по-малко от час. През октомври 2021 година по времето на служебния кабинет на Стефан Янев транспортните министри на България, Албания и Северна Македония подписаха в София Меморандума за съдействие за построяването на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор №8, съгласно който жп линията би трябвало да е подготвена през 2030 година

Възстановяване на авиолинията София – Скопие през март

Редовната линия София – Скопие се възвръща, като първия полет може да се реализира още през март, оповестиха Събев и Бочварски, съгласно известието на транспортното ни министерство.

Двамата са подписали взаимна декларация, в която се показва предпочитание за определяне на авиолиния сред двете страни. Вече има и деклариран интерес от самолетни компании. Българската страна ще обезпечи нужните позволения, а от македонската страна са поели ангажимент за преференциални такси, сподели министър Събев.

Предвижда се на първия полет да участват представители на изпълнителната власт и туроператорски компании, които да договорят със своите сътрудници от Скопие бъдещи туристически пакети.

Авиолинията София-Скопие действаше в интервала от 2007 година до 2009 година, само че бе закрита заради липса на пасажери. Няма изясненост дали в този момент двете страни ще дотират полетите. Не бе обявено и коя самолетна компания ще ги извършва.

Намаляване на цените на роуминга

В рамките на съвещанието бе подписана и декларация за желание за понижаване на цените на едро на роуминга сред двете страни. Те би трябвало да стигнат такива равнища, че когато жителите са в прилежащата страна, да употребяват цени като вкъщи. Това е още един ход за усъвършенстване на подвижността на жителите, сподели транспортният министър Николай Събев.

Това е поредна декларация на положителни планове по отношение на смъкването на цените на роуминга, подписана от транспортните министри на двете страни. На процедура обаче диалозите от двете страни на границата остават на непристойно високи цени.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР