Трети ден светът остро осъжда руската агресия в Украйна. Редица

...
Трети ден светът остро осъжда руската агресия в Украйна. Редица
Коментари Харесай

Реакцията на НАТО: Алиансът засилва присъствието си на Източния фронт

Трети ден светът остро осъжда съветската експанзия в Украйна. Редица страни оповестиха, че постановат наказания на Русия, в това число лични за Владимир Путин и неговите доближени. Руски спортисти и музиканти един по един получават забрани да вземат участие в интернационалните конгреси. А страните от НАТО започнаха разполагане на свои елементи по Източния фланг.

Франция удължава престоя на своите войски в Естония за неустановен интервал. Предвижда се там да бъдат ситуирани към 250 военнослужещи, готови за бойни дейности при рисково ниски температури, както и четири изтребителя. Париж ще разположи 500 военни и тежка военна техника в Румъния.

Дания и Испания също оповестиха, че ускоряват наличието си по Източния фланг като част от силите на НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че пактът ще разгърне част от силите си за бързо реагиране по суша, море и въздух без да показва съответни местоположения.

Англия удвоява контингента си в Естония, където се чака да дойдат 850 военни и съоръжение. На място към този момент е ескорт от шест танка. В прочувствено послание, английският министър председател Борис Джонсън се обърна както към украинците, по този начин и към руснаците.

" Това, което се случва в Украйна, е същинска покруса. Загиват смели млади бойци и почтени жители. Танкове минават през градовете, ракети валят от небето. Отдавна не бяхме ставали очевидци на сходни кръвопролития в Европа. И се надявахме, че повече в никакъв случай няма да бъдем. Гражданите на Англия са един до друг със своите братя и сестри от Украйна. В непрекъснат контакт съм с президента Зеленски и от името на цяла Англия ви споделям: Слава Украини!
Това е покруса за Украйна и покруса за Русия. Това не е вашата война ", съобщи министър председателят на Англия Борис Джонсън.

Англия затвори въздушното си пространство за съветски частни самолети, а Москва разгласи, че не разрешава достъпа на английски авиопревозвачи. Още през вчерашния ден стана ясно, че Съединените щати ще наложат лични наказания на Владимир Путин и негови доближени. Същият ход предприе и Европейският съюз.

Русия наложи несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за съветската експанзия в Украйна. В документа се приканва Москва неотложно да изтегли военните си и да постави завършек на нашествието. 11 от 15-те членки на Съвета за сигурност поддържаха текста. Русия гласоподава " срещу ".

" Може да наложите несъгласие на тази резолюция, само че не можете да наложите несъгласие на гласовете ни. Не можете да наложите несъгласие на истината, на правилата ни. На украинския народ ", добави Линда Томас-Грийнфилд, непрекъснат представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации.

" Превърнахте Украйна в пешка във вашата геополитическа игра. Това не е демонстрация на грижа към украинците. Отговорността за протичащото се в този момент е освен на държавното управление на Украйна, само че и ваша, дами и господа. Днешната проекторезолюция е нищо повече, от следващия ви ход върху тази шахматна дъска ", сподели още Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации.

Остри реакции и в света на спорта. Международният олимпийски комитет прикани националните федерации да реалокират или анулират спортните събития, планувани на територията на Русия и Беларус.

След решението да бъде изместен финалът на Шампионска лига от Санкт Петербург в Париж, през днешния ден националният тим по футбол на Полша отхвърли да играе против Русия в баражите за Световното, като се чака същата позиция да заемат още Швеция и Чехия.

Спонсорирани от Газпром тимове като немския Шалке към този момент отхвърлиха да носят логото на екипите си. Отменени бяха и надпревари от Формула 1 в Сочи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР