Трети ден жителите на Своге и селата Искрец, Свидня и

...
Трети ден жителите на Своге и селата Искрец, Свидня и
Коментари Харесай

Безводие „дави“ България: Иде ли воден апокалипсис? frognews.bg

Трети ден жителите на Своге и селата Искрец, Свидня и Церево са без вода. Причината – река Искрецка ненадейно пресъхна, а способените държавни отговори не могат да открият повода за бедствието.

Местните поданици имат подозрения, че водата им се отклонява към частните ВЕЦ-ове, а „ някой прави милиони “ на техен тил. Нещо повече – хората се заканиха да спрат кранчетата, които отклоняват водата им към каскадата „ Петрохан “ нагоре по реката.

Голямата подигравка е в това, че даже управляващите и службите не знаят къде е изчезнала водата. Имало данни за сходен случай и преди десетилетия, само че водата се появила изненадващо и неизвестно по какъв начин след денонощие – две. Това обаче в този момент не се случва.

Проблеми с безводието и във Велико Търново. Повече от 20 села в региона са на воден режим. От вторник в 8 села в Свищовско е оповестено бедствено състояние. Засегнати са селата Българско Сливово, Горна Студена и Совата, отчасти са наранени и селата Овча могила, Александрово, Червена, Драгомирово и Морава. С режим на водата са повече от 7000 души.

Проблемът не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. От години всяко лято хората в свищовското село Българско Сливово страдат от неналичието на вода.

От властта изясняват, че проблемите били два – компрометирана водопроводна мрежа, това са чугунени тръби, етернитови тръби, на които експлоатационният период е изминал доста от дълго време, другият проблем е водоизточникът. Решението е да се вършат спомагателни сондажи, само че не е нещо, което можело да стане в къс период.

Макар че живеят в 21 век, и елементарните поданици не виждат излаз от бедствието и споделят: „ Имам възприятието, че живеем в остаряло време - туби, туби, туби “.

Повече от пет седмици и в шуменското село Лозево има воден режим. Има домове, в които от няколко дни чешмите са сухи. Хората с тъга споделят, че се избавят кой както може. Който няма бунар, си купува от магазина минерална вода.

От две години през лятото жителите на пернишкото село Вискяр са на режим. Причината – липса на качествена връзка сред тръбите във водопровода. По тази причина водата не може да доближи до помпената станция и да се разпредели към селото.

Можем да продължим да изреждаме в кои обитаеми места у нас се задава воден апокалипсис, само че ще спрем дотук и ще попитаме: Кой е виновен за това?

Признание пристигна от кмета на Димитровград и зам.-председател на Националното съдружие на общините Иво Димов тази заран. Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, основани тогава, на процедура имат принос не за възстановяване на водоснабдяването в България, а за изострянето на проблемите, стана ясно от думите му.

По думите му вода има и скандалното е, че ВиК сдруженията имат загуби по мрежата от 62 до 90%.

„ Сериозна политика за решение на проблемите във ВиК бранша няма на държавно равнище. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините. Преди няколко години бяха основани така наречен ВиК асоциации, в които общините членуват с избран %, само че те действително не могат да взимат решение за решение на съответните проблеми. А те би трябвало се вземат решение от съответния ВиК оператор, който си прави каквото си желае. Изпуснахме много сериозен запас в този програмен интервал и ще би трябвало да милиони и милиарди средства, тъй като бенефициенти бяха ВиК операторите “, призна Димов. „ В първия програмен интервал, когато бенефициенти бяха общините, казусът беше незабележим. Всички ние си свършихме работата. Усвоихме средствата и бяха рехабилитирани десетки хиляди километри водопреносна мрежа. Във втория, това не се случи и евентуално скоро няма да стане. ВиК операторите нямат нужния потенциал да решат този проблем “, сподели той.

.

Та, властта може би би трябвало да се вземе в ръце, тъй като явно, с изключение на газова рецесия, в скоро време може да й се наложи да се оправя с водна. Важи както за актуалните, по този начин и за бъдещите. За някогашните управници няма да споделяме нищо…

Защото на хората им писна от „ достижения “ за милиони без резултат. Искат от чешмите им да тече вода, да има с какво да изперат децата си и с какво да сготвят на мъжете си. В 21 век това би трябвало да е толкоз простичко, но в действителност се оказва толкоз сложно…

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР