Третата неделя на Великия пост е наречена Неделя Кръстопоклонна. Това

...
Третата неделя на Великия пост е наречена Неделя Кръстопоклонна. Това
Коментари Харесай

Неделя Кръстопоклонна е, почитаме Светия и Животворящ Кръст

Третата неделя на Великия пост е наречена Неделя Кръстопоклонна. Това е празникът, в който Светата черква празнува Светия и Животворящ Кръст Господен.

На този ден във всички православни храмове от олтара се изнася христовият кръст, с цел да му се поклонят вярващите. Смята се, че в средата на постите този обред дава на християните духовна мощ да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. По традиция кръстът остава за поклонение в центъра на всеки храм до идната неделя.

Ако Благовещението – богатствата, радостна новина за идното рождение на Божия Син, е началото на човешкото избавление, то кръстът е неговото осъществяване. Защото посредством кръста Спасителят изкупи греховете на света и даде Себе Си откуп за спасението на всички, които са вярвали, имат вяра и ще имат вяра в Него.

Честният кръст е най-святото предсказание и най-светлият знак на християнската религия. Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се правят с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят. На Кръста Исус Христос е претърпял най-голямата болежка и оскърбление, само че неговата гибел е животворна и избавителна, тъй като подарява живот и освобождение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР