Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще

...
Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Трета вълна на коронавируса е напълно възможна

 Трета вълна на ковид наподобява изцяло допустима, като тя ще пристигна с новия по-заразен вариант от Англия и поради нея евентуално ще забележим нови рестрикции. Това предвижда основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Сигналите, които пристигнаха от Англия, бяха доста неприятни. Там повишаването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При разновидността от Англия неговата централизация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, доста повече са вирусите, които се излъчват ", изясни специалистът по bTV. По думите му все още в Ирландия 40% от новите случаи са точно от този вариант, има и заболели в област в Нидерландия. В Гърция има потвърдени случаи, а през вчерашния ден стана ясно, че огромен % от новите случаи у нас също пораждат подозрения.

" Нека всички да бъдат наясно, че в случай че тази опасност се върне в подобен тип, както е във Англия, системата на опазването на здравето ще бъде сложена на невероятни тествания, отново ще напълним лечебните заведения. Естествено, ограниченията ще бъдат взети по този начин, че да опазим здравето ", безапелационен беше доцент Кунчев.

Тежък конфликт сред притежателите на заведения и здравните управляващи беляза вчерашната полемика с тяхно присъединяване в Министерство на здравеопазването. Браншът разгласи, че е подготвен протестно да отвори още на 1 февруари. Кунчев призна, че схваща проблемите на оставените без опция да се трудят и в множеството обекти отстоянията и условията за климатизация се съблюдават. " Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със фамилията да вечеряш и да си тръгнеш 10-10 и половина. Друго е да останеш, да има певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат рестриктивните мерки и да стартират контактите доста интензивно ", уточни основният държавен здравен контрольор.

По думите му и в градския превоз контактите са по-интензивни, в сравнение с в моловете. Затова и се обмисля комерсиалните площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени единствено обществените действия, сподели Кунчев.

През март и април броят на имунизираните у нас ще нарасне в пъти и всеки ще има достъп до препарати за имунизация, съобщи доцент Кунчев. " Можем да приемем, че сме оптимално предпазени 10-ина дни след втората имунизация. Тогава към този момент равнището е защитно и не би следвало да разреши въобще заболяване ", изясни той и посочи, че при заразяване сред двете дози антителата могат да спомогнат да се избегне по-тежко протичане: " Човек отново е по-защитен от неимунизирания. Ако нямаше потребност от втора доза, нямаше да я вършим. Очевидно е, че бустерната доза е тази, която обезпечава високото равнище на антителата ".

Доц. Кунчев отбрани покупката на към момента неразрешената за приложимост ваксина на " Астра Зенека " като отхвърли да е имало политически детайл в решението. " Нейното потребление е извънредно по-лесно. Едно е да работиш с ваксина, която се съхранява в естествен ледник, друго е да изграждаш мрежа от фризери за предпазване ". уточни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР