Трета гнездова колония на защитения къдроглав пеликан в България бе

...
Трета гнездова колония на защитения къдроглав пеликан в България бе
Коментари Харесай

Трета гнездова колония на къдроглавия пеликан в България

Трета гнездова колония на предпазения къдроглав пеликан в България бе образувана през сегашния гнездови интервал. Добрата вест идва от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Пеликаните сполучливо са заели наколната дървена платформа в Мъртво тресавище на остров Персин (Белене). Платформата е построена от специалисти и доброволци на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Дирекция на Природен парк „ Персина “ – гр. Белене.

Къдроглавите пеликани в "Сребърна " отглеждат потомство

След този огромен природозащитен триумф гнездовищата на къдроглавия пеликан в страната към този момент са три: езерото Сребърна, тресавище Песчина (от 2016 г.) и Мъртво тресавище.

Осем двойки къдроглави пеликани са заели наколната дръвена платформа в Мъртво тресавище, като все още птиците се грижат за своите дребни. 22 двойки пеликани пък са окупирали другата платформа, намираща се в източния завършек на тресавище Песчина, на която пеликаните гнездят от 2016 година Те също сега обгрижват своите дребни. Разстоянието по права въздушна линия сред двете колонии на остров Персин е 1800 м.

Новата колония може да се преглежда и като субколония на по-рано появилата се на острова. С това Специално предпазена зона „ Комплекс Беленски острови “ затвърждава основното си интернационално значение за опазването на къдроглавия пеликан по Долен Дунав.

Екипът на Българско дружество за защита на птиците ще продължи с постоянния мониторинг и през идващите дни и седмици, като акценът ще бъде подложен върху броя на дребните и тяхното сполучливо политане.

Дейностите по запазване на къдроглавия пеликан се правят в границите на план „ Животът на пеликана “ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по стратегия Life на Европейски Съюз и благодарение на Whitlеy Fund for Nature.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР