Трескава подготовка в къщата на слона тече от няколко дни

...
Трескава подготовка в къщата на слона тече от няколко дни
Коментари Харесай

ДЕТСКА РАДОСТ: Две слоници идват в софийския зоопарк

Трескава подготовка в къщата на слона тече от няколко дни в Софийската зоологическа градина. Екип приготвя загражденията съгласно всички условия на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, с цел да може след това да получи две индийски слоници, съобщи “24 часа”.

Преди дни чиновници на общинската спешна дирекция се включиха в подготовката за посрещане на новите жители.Предишната обитателка на пространствата беше индийската слоница Артайда, която умря в края на 2021 година на 58-годишна възраст.

“Водим договаряния с ЕАЗА да получим два слона. Това е дълга процедура. Първото условие е да видят изискванията, които сме подготвили. Те би трябвало да са сигурни, че животните ще се отглеждат добре. Затова освежаваме къщата на Артайда, която не е ремонтирана от 40 години. Няма по какъв начин да се вършат поправки, до момента в който животното е вътре”, изясни шефът на Софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Ако ЕАЗА утвърди изискванията в София, зоологическата градина ще получи зелена светлина да отглежда слон, а животното ще бъде предоставено от някой непознат зоопарк, член на европейската асоциация. Ако пък има забележки, ще даде рекомендации, които да бъдат изпълнени, и чак по-късно процедурата по даване на животното ще бъде задействана. Отговорът дали ЕАЗА утвърждава изискванията, би трябвало да е явен до 2 седмици.

“Имаме условия за две слоници. Няма по какъв начин да вземем двойка, която да се развъжда, тъй като при раждане мъжкият би трябвало да бъде обособен от майката и бебето, а ние нямаме такива условия. Двойки слонове, които се отглеждат и за размножаване, има единствено в зоопарковете в Париж и Швейцария. Затова се надяваме на два женски слона”, описа Бориславов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР