Трескава е подготовката за вота зад граница на 2 октомври.

...
Трескава е подготовката за вота зад граница на 2 октомври.
Коментари Харесай

Как ще гласуват българите зад граница?

Трескава е подготовката за вота зад граница на 2 октомври. Секциите в чужбина ще бъдат 755, а 290 ще се гласоподава с машина.

" Извършена е нужната подготовка, тъй че изборите да се проведат законосъобразно и в спокоен ред и атмосфера. В съботния ден приехме изборните бумаги, след час одобряваме и бюлетините. Материалите в идващите дни би трябвало да стигнат до всички 755 секции. С най-вече секции са: Турция - 166, Обединеното кралство - 126, Германия - 77, Испания - 65, Съединени американски щати - 55 ", каза в " България заран " Калин Анастасов - зам.-председател на работна група " Избори " към Министерството на външните работи.

Все още чакаме позволение да проведем избори в Германия, Канада и Норвегия, защото административната процедура там към момента не е завършила. В тези страни обичайно има по-детайлна специфичност.

  " На последните избори видяхме засилен интерес за гласоподаване от нашата общественост в Чехия. Чешката страна не даде единодушие за тези избори. Поради тази причина посланикът ни в Прага се обърна с молба към ЦИК и в посолството ни там ще бъде открита трета спомагателна секция за българските жители ", сподели още Анастасов пред Bulgaria ON AIR.

В 235 места в чужбина ще се гласоподава с две машини, а в 55 - с една. Очаква се отговор на искане за още 14 машини в 3 страни. 

" Разумният период, в който можем да подготвим и изпратим машините, е към 10 дни преди изборите да започват. Очакваме ЦИК най-късно при започване на идната седмица да ни даде машините. Надяваме се сполучливо да приключи акцията по изпращането на машините. Поехме отговорността върху себе си по повод превозването на машините ", съобщи Анастасов.

По думите му изборните описи към този момент са подготвени, като в тях са включени 49 568 български жители, които ще имат право да гласоподават, без да е належащо да дават спомагателни заявления. Няма да се позволява гласоподаване с документи с изминал период.

" Това че сте подали заявление, не значи, че не може да гласувате на друго място. Или в случай че по една или друга причина не сте в чужбина, а в България, също ще може да гласувате тук. С към 5 хиляди души по-малко подадоха заявки по отношение на предходната година ", приключи Калин Анастасов.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР