Треската денга ще стане основна заплаха в южните части на

...
Треската денга ще стане основна заплаха в южните части на
Коментари Харесай

Нова заплаха за САЩ и Европа: Треската „денга“ се разпространява скоростно със затоплянето на климата

Треската денга ще стане съществена опасност в южните елементи на Съединени американски щати, Южна Европа и нови елементи на Африка през това десетилетие, тъй като по-високите температури основават условия за комарите, разпространяващи болестта, сподели основният академик от Световната здравна организация (СЗО) Джереми Фарар, представен от Ройтерс.

Заразата от дълго време е камшик за огромна част от Азия и Латинска Америка и предизвиква към 20 000 смъртни случая годишно.
Заболеваемостта в международен мащаб към този момент се е нараснала осем пъти от 2000 година,
което значително се дължи на изменението на климата, както и на увеличеното придвижване на хора и урбанизацията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Много от случаите остават нерегистрирани, само че през 2022 година са докладвани 4,2 млн. в света. През тази година се чакат съвсем рекордни равнища на предаване на инфекцията.
Бангладеш в този момент претърпява най-тежката болест в историята,
с повече от 1000 смъртни случая.
„ Трябва да приказваме доста по-активно за денгата “, споделя пред Ройтерс Джереми Фарар, експерт по инфекциозни заболявания, който се причислява към Световната здравна организация през май тази година. „ Трябва в действителност да подготвим страните за това по какъв начин ще се оправят с спомагателния напън, който ще се появи… в бъдеще в доста, доста огромни градове. “
Според Фарар заболяването евентуално ще се усили внезапно и ще се трансформира в ендемична в някои елементи на Съединени американски щати, Европа и Африка –
всички, където към този момент е имало лимитирани локални огнища,
поради световното стопляне, което прави региони гостоприемни за разпространяващите я комари. Това ще докара до изострен напън върху болничните системи в доста страни, предизвестява той.
„ Клиничните грижи са в действителност интензивни, те изискват високо съответствие сред медицински сестри и пациенти “, споделя експертът.
Повечето хора, които се разболяват от денга, нямат признаци, което значи, че броят на случаите е доста по-висок от известия. Тези, които имат, могат да изпитат тресчица, мускулни конвулсии и болки в ставите, които са доста мощни.
В тежки случаи – по-малко от 1 %, тя може да бъде съдбовна.
Няма характерно лекуване за денга, макар че съществува ваксина.

Денга се популяризира от инфектирани комари Aedes aegypti, които се държат друго от тези, които придвижват малария. Например, те жилят хора в затворени пространства и хапят през целия ден, а не през нощта.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР