Треска за ваксини. Заради зеления сертификат, който дава достъп до

...
Треска за ваксини. Заради зеления сертификат, който дава достъп до
Коментари Харесай

Има ли достатъчно медицински екипи, за да лекуват пациентите при новите мерки?

Треска за ваксини. Заради зеления документ, който дава достъп до публични места на закрито, за ден бяха ваксинирани повече от 28 хиляди души. Опашките пред лабораториите и пунктовете не стихват.

Затова разкриват нови центрове, други удължават работното си време. От Агенцията по медикаментите успокоиха, че има задоволително препарати и в валидност.

Продължават обаче и скупчванията на медици, които да бъдат тествани, преди да стартират работа.

И тази заран работния ден за медиците от " Пирогов " стартира с опашки за тестване от рано. От през вчерашния ден в лечебното заведение са получили единствено три зелени документа от личния състав. В " Пирогов " има 215 стационарни и 48 интензивни кревати за лекуване на ковид.

Според медици от " Пирогов " заповедта блокира работата на лечебните заведения, тъй като доста от лекарите са преболедували вируса и по тази причина не са ваксинирани.

В момента в лечебното заведение има свободни кревати, само че с новите правила няма личен състав, който да лекува, прибавят лекарите.

„ На промяна нощна – един доктор, една сестра и един санитар заради липса на хора… Нощният екип изчаква дневния и съм извикал всеки ден без значение от графика всички, които имат зелен паспорт, това са 5 лекари, 3 сестри за моя екип и санитари няма “, съобщи доцент доктор Петър Атанасов.

Снимка: bTV
И пред Военномедицинската академия се образуваха опашки от чакащи. Повече жители, защото процентът имунизирани и преболедували медици там е огромен и до напрежение в работния развой не се стига.

„ Поради следения по-голям интерес за имунизиране от жителите ще работим и изключително в събота и неделя от 9 до 12 ч. “, сподели полк. доцент доктор Димо Димов, д.м.- заместник-началник на ВМА

Проблем се оказва и неналичието на безвъзмездни проби в някои от огромните лаборатории.

„ Имаме във Варна, Бургас, Силистра, Пловдив и други градове в провинцията, в София към момента нямаме такива проби “, съобщи доктор Благовеста Пенчева, шеф на здравна лаборатория.

Снимка: bTV

От здравното ведомство твърдят, че епидемията се следи и в случай че нещата излязат отвън надзор, ограниченията може да бъдат затегнати.

„ Периодът, който сме определили и чакаме резултат, е сред 10 и 14 дни, аз мисля, че ще имаме резултат до тогава. Това ще ни ориентира дали се постановат други ограничения, или продължаването на тези “, съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов.

Здравните управляващи не изключват и затваряне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР