Треньорката Стефка Великова заведе два отбора на първия национален шампионат

...
Треньорката Стефка Великова заведе два отбора на първия национален шампионат
Коментари Харесай

Стефка Великова: Буквално бяхме пленени от снежния волейбол

Треньорката Стефка Великова заведе два тима на първия народен шампионат по снежен волейбол в България предходната година под връх Перелик. При дамите Плевен стана втори, а при мъжете четвърти. Сега Великова готви дамите за присъединяване в първата Балканиада на същото място през уикенда. Треньорката даде изявление пред формалния уебсайт на БФ Волейбол:
 България, Турция и Румъния с най-хубавото на първата Балканиада по снежен волейбол България, Турция и Румъния с най-хубавото на първата Балканиада по снежен волейбол
- Вие сте треньор по снежен волейбол. Какво е характерното в този спорт? Какво ще ни кажете за вас?

- Аз съставлявам волейболен клуб Олимпиец (Плевен). Имаме детско-юношеска с 10 възрастови групи и играем в зала. През март в града ще открием два корта за плажен волейбол. Миналата година участвахме с два отбора на първото състезание по снежен волейбол под Перелик - мъже и дами. Този спорт е от фамилията на волейбола, само че има доста разлики. Като размери теренът е същият като при плажния. Мрежата е висока също толкоз, както и при волейбол в зала. Голямата разлика е, че се играе на сняг. Атмосферните условия са радикално разнообразни. Например за секунда вятърът може да промени всичко. Миналата година националният шампионат се трансформира в невероятна атракция. Буквално бяхме пленени от снежния волейбол. Тази година в Плевен валя единствено един ден сняг и действително не сме се готвили в такива условия, само че нямаме самообладание да отидем под Перелик.

- Как решихте да се занимавате със снежен волейбол?

- Израснала съм с волейбола. Магията на спорта е неповторима. И до ден сегашен отивам на шампионати за ветерани. Всичко с волейбола е красиво. През 2014 година участвах в организацията на шампионат по плажен волейбол в Плевен. Снежен обаче не бяхме виждали. Миналата година доста трагично загубихме финала от девойките от Варна. Амбицирани сме да продължим работа и в трите посоки - в зала, на плажа и на снега. Адмирации за Българската федерация по волейбол, че стартира да развива този нов спорт. Ние, клубовете, би трябвало да се включваме и да оказваме помощ. За снежния и плажния волейбол е належащо да има хора, които да харесат концепцията. Промоутърът в Родопите прави ужасно доста, с цел да се случат нещата. С хора като тях съм уверена, че всичко ще върви. Техническият щаб беше на най-високо равнище. Убедена съм, че по този начин ще е и на Балканиадата.

- Колко значима е ролята на треньора в снежния волейбол?

- Играта е по-свободна. Състезателите са почнали да упражняват волейбол в зала. Някои са играли и на плажа. Отново ще повторя, че спецификата в снежния волейбол са атмосферните условия. Треньорът може да помогне с инструкции. Аз още съм новобранец. Всички се учим на новия спорт.

- Какво очаквате от Балканиадата под Перелик през уикенда?

- Ще участваме с нашия женски отбор. Не познават Румъния и Турция, които ще са ни противници. Знам, че в тима на Варна има промени, само че по този начин е и в нашия. Разбира се, отиваме да побеждаваме. Хубаво е, че за първи път ще има Балканиада. Голям плюс за България е, че сме първите уредници.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР