Треньорът на Лоренцо Музети – Симоне Тартарини, е сигурен, че

...
Треньорът на Лоренцо Музети – Симоне Тартарини, е сигурен, че
Коментари Харесай

Треньорът на Музети: Лоренцо не мисли за пари, остана себе си


Треньорът на Лоренцо Музети – Симоне Тартарини, е сигурен, че идната година ще бъде още по-добра за неговия ученик. През 2022 година роденият в Карара тенисист изигра най-силния сезон в кариерата си, като завоюва две трофеи и приключи годината на рекордното за него 23-о място в ранглистата. В изявление за италианския уебсайт Ubitennis обаче Тартарини съобщи, че това е единствено началото, както и че сега Музети въобще не мисли за пари и популярност отвън корта.

– Нека да се върнем за миг към финала против Алкарас в Хамбург. Бяхте ли сърдит на Лоренцо, че пропусна пет мачбола?

– Не, тъй като след това това се трансформира в красиво страдалчество. В оня ден Лоренцо беше толкоз убеден, че и двамата знаехме, че няма по какъв начин да загуби.

– Миналата година обещахте, че ще си извършите татуировка, когато Музети завоюва първата си ATP купа. Това накара ли ви най-малко малко да желаете да загуби?

– Не, несъмнено (смее се). Както споделих, страданието бе сменено от голяма наслада и страстите бяха толкоз мощни, че след мача се разплаках. И двамата с Лоренцо сме сигурни, че най-хубавото занапред следва.

– Ако ви кажем, че през 2023 година Музети ще стане първа ракета на Италия и ще влезе в Топ 10, ще повярвате ли?

– За момента нашата цел е той да прогресира от игрова и тактическа позиция. Ако това се случи, напредъкът в ранглистата ще бъде естественото разследване. Сега той е №23, което е доста положително достижение, само че в това време сме наясно, че имаме напълно действителен късмет да реализираме доста повече. Колкото до първата ракета на Италия – това зависи и от резултатите на останалите италиански тенисисти. Лоренцо е доста по-близо до това равнище, в сравнение с беше при започване на годината, само че осъзнава, че с цел да го доближи и да се задържи на него, което е по-важното, би трябвало постоянно да прави неща, които в този момент прави единствено от време на време. Шаповалов да вземем за пример е доста надарен състезател и дълго беше в Топ 20, само че не прогресира оттатък това. С Оже-Алиасим обстановката беше същата допреди няколко месеца, само че той въпреки всичко откри правилния път.

– С триумфите непроменяемо идват популярност, пари и спонсори. Преди две години ни казахте, че Музети въобще не се интересува от финансовата част на тениса. Това към момента ли е по този начин?

– Да, парите не са измежду главните цели на Лоренцо сега. Съвсем неотдавна му предложиха голяма сума, с цел да взе участие в показателен шампионат в страна от Близкия изток, само че той отхвърли, защото почивката сред сезоните не е доста дълга и той желае да си почине, до момента в който това към момента е допустимо. Лоренцо мисли дълготрайно и се старае да се грижи за себе си. Това прави работата ни доста по-лесна. Той се промени в много аспекти през последните две години, само че отношението му към парите не е измежду тях.

– Преди време споделихте, че Музети се пробва да вземе шофьорска брошура. Как се развиват нещата в това отношение?

– Листовките към момента го затрудняват доста (смее се). Тестът ще бъде на 14 декември в Монте Карло. Ако се оправи, практическият изпит ще бъде следващата година.

– Тази година Музети изигра 73 мача, корто е съвсем толкоз, колкото предходните два сезона, взети дружно. Какви са проектите ви за идващия сезон?

– Мисля, че този брой мачове не е висок, защото тенисистите от Топ 10 играят почти толкоз. Би било добре да запише същия брой мачове в по-малко шампионати, което явно значи класиране за заключителните етапи. За благополучие, с сегашния му ранкинг на Лоренцо няма да му се постанова да играе квалификации и това прави правенето на стратегия доста по-лесно.

– Да разбираме ли, че ще концентрирайте най-много върху Мастърс шампионатите и тези от Големия шлем?

– Те постоянно са главният приоритет, само че в случай че искаш да трупаш опит, би трябвало да участваш и в шампионатите от по-ниско равнище, защото на Мастърс конкуренцията е доста сериозна и постоянно има късмет да отпаднеш рано. Всички играчи от Топ 10 играят ATP 500 шампионати, а към този момент все по-често ги виждаме и на ATP 250. Ние също следваме този способ. След Australian Open ще се насочим към Южна Америка, където Лоренцо ще взе участие на ATP 250 шампионатите в Сантяго и Буенос Айрес, както и на ATP 500 конкуренцията в Рио де Жанейро. До Ролан Гарос има единствено четири Мастърс шампионата, тъй че в случай че искаш да играеш постоянно, не би трябвало да пренебрегваш по-малките.

– Това значи ли, че повече няма да забележим Музети на Чалънджър шампионат и присъединяване му във Форли тази година ще е последно за него на това равнище?

– Да, надяваме се, че ще бъде по този начин.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР