Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю пред

...
Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде специално интервю пред
Коментари Харесай

Мъри: Левски вече има постоянство и дух на победител, феновете не трябва да губят доверието към отбора

Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде особено изявление пред Gong.bg близо 36 часа след отпадането на "сините " от Лига на конференциите след проваляне с дузпи от малтийския Хамрун Спартанс. Мъри приказва за равносметката от дуела, изводите от присъединяване в евротурнирите, идната борба за купата с Лудогорец, както и бъдещето на клуба.

Разговорът с наставника на столичани беше уречен още преди реванша с Хамрун, само че отпадането на тима от Европа промени неговата посока...

- Вече изминаха повече от 24 часа от отпадането на Левски от Хамрун Спартанс. Направихте ли си по-сериозна равносметка за какво се стигна до елиминирането на „ сините”?

- Левски не трябваше под никаква форма да отпада след победа в първия мач с Хамрун. Донесохме горест и тъга за нашите последователи, за което мен най-вече ме боли. Не ми се желае да имат отрицателни страсти, само че футболът е непредсказуемо знамение. Анализът е доста сложен след подобен мач. И двете срещи не подсказваха, че Левски има проблеми в игровите си дейности на терена, не подсказваше, че ще загуби. Левски беше по-активният тим, по-добрият. Допуснахме една-две неточности във фаза офанзива и една-две неточности във фаза отбрана в двата мача. Не трябваше да се позволяват. Може би ориста ти споделя, че си бил дотук след такова злополучно отпадане и би трябвало нещо да се промени, с цел да продължим напред. В игровите дейности е ясно, че има какво да подобряваме, изключително в завършващата фаза, и да не позволяваме самостоятелни дейности в отбрана. Тежко е да видиш и да присъстваш на такива два мача и най-после да си изнемощял. Съжалявам най-много за нашите почитатели, на които желаеме да им носим единствено наслада и наслаждение от футбола.

- От началото на септември предходната година Вие и тимът в действителност носите единствено наслада на почитателите. Пълният стадион във всеки мач ли е най-голямата победа на Левски досега?

- Да, това е една от най-големите победи - единството, което има сред последователи, клуб, тим, наличието на стадиона. Неимоверната помощ, която левскарите оказват на клуба. Особено след Нова година, когато сменихме част тима, този отбор нямаше спадове в представянето си. Най-силното нещо, което Левски реализира през тези седем месеца, е постоянството в играта. Няма съперник, който да е надиграл Левски и Левски да се е срамувал. Левски към този момент има неизменност на играта, има свои упорит проект за игра. Естествено, има и 2-3 загуби. Левски изигра всеки един мач като край, тъй като всяка загуба го изхвърляше от битката за Европа през състезание или Купа, а по-късно всяка загуба го изхвърляше от евротурнирите. Имаше една загуба и видяхте, че сме навън от Европа. Постоянството е към този момент налице, би трябвало към този момент да се усъвършенстват детайлите. Аз сложих този тим под голямо напрежение в условията, които имах към него и то най-много за резултати. В последно време играем повече за резултат поради значимостта на всеки мач, с цел да се класираме в евротурнирите, да спечелим Купата на България, да продължим в Европа, в сравнение с да развиваме игровия си жанр. Засега тимът съумява да издържи на напрежението и към упованията, които и аз, и хората имат. Това че се срина беше едно футболно злощастие, по никакъв начин прелестно за нас, левскарите. Нямаше да ме боли толкоз, в случай че съперникът беше по-добър. За мен и в двата мача Левски беше футболно по-добрият тим. Трябва да си търсим проблемите, да ги отстраняваме и Левски да върви напред. Казах го, че във футбола никой не може да дава обещание резултати. Аз съм заречен работа. Може би ориста ни обърна тил в този ден. Левски сподели голяма единодушие през тези 8-9 месеца. Това е най-хубавата победа и това би трябвало да продължи с двойни сили сега.

- Преди мачовете с Хамрун вие предупредихте, че това е много добър тим и на Левски няма да му бъде по никакъв начин елементарно. Но коства ми се, че ние публицистите, почитателите не приемахме Хамрун като отбор, който може да сътвори проблеми на Левски. Като че ли в България продължаваме да си живеем с мисълта, че тимове от сходен диаметър надали не сами ще се победят…

- В последните 10 години по достижения и по показване Левски е трансфорат тъкмо в малтийски тим. Или отпадахме незабавно, или въобще не се класирахме. Това, че след моето идване хората видяха нови „ сини” приказки, е добре, тъй като Левски беше постоянен на терена. Хамрун ми направиха доста положително усещане, когато ги гледах за първи път след успеха над ПАОК. Те са теоретичен, комбинативен тим, който знае какво желае на терена. Няма класата на ПАОК, само че е тим, който е добре подготвен да играе комбинативен футбол. Аз споделям, а дали хората ми имат вяра на думите, е обособен въпрос. Не съм от хората, които лъжат. Ние би трябвало да си носим кръста, откакто сме отпаднали.

- Нееднократно сте казвал, че Левски е нежен тим. Тези четири мача в Европа помогнаха ли, с цел да укрепне повече като дух, колектив, темперамент?

- Този тим има дух на победител. Те изиграха от февруари до момента единствено финали. Да спечелиш толкоз доста финали не е елементарно. Отборът би трябвало да развие единствено още малко игровите си връзки и до най-малко да се изчистят самостоятелните неточности и в офанзива, и в отбрана. Този тим на Левски е основан с минимални финансови средства спрямо другите водещи тимове в България. Това не би трябвало да звучи като опрощение, а като съблюдаване на строга финансова дисциплинираност поради задълженията и нелепостите, които се направиха през последните 10 години. Сега би трябвало да преглъщаме негативизма, загуби и някои не чак толкоз гръмки прехвърляния и резултати, с цел да можем да оправим всички нелепости, които се сътвориха на гърба на Левски. Чак по-късно можем да тръгнем по пътя на богатите.

- Чисто финансовата загуба в действителност е сериозна след отпадането, защото в касата на клуба можеше да влязат още по-сериозни финансови средства при премахване на Хамрун? Сега може ли да се наложи Левски да продава футболисти?

- Никой не ги беше калкулирал тези доходи. Може би беше калкулиран единствено първият кръг като доходи, изключително след жребия. Другото беше подарък, който трябваше да продължи и с Хамрун. Беше наложителна успеха. Отборът, със своите прояви, способства за огромна от финансовите приходи в клуба – и с игрите си, и с наличието на почитателите по почитателите, и с продажбите. Това е съществена заслуга на футболистите, които посочваха положителни игри. Ако има положително предложение, което да устройва клуба и играча, може да има продажба. Ние нямаме прекомерно огромен брой играчи, с цел да продаваме. Ще продължим да развиваме този тим. Ще би трябвало и някои от младите играчи да се развиват. Ние ги образоваме и се надяваме и тяхното време да пристигна. Не може да бъде всеобщо, тъй като тогава ще се отслаби очевидно игровата мощност на тима. Всичко би трябвало да се заслужи на терена.

- Какви заключения си направихте за тима и футболистите след тези четири мача в Европа?

- Опитвам се два дни да намеря чисто тактическите неточности в играта на тима и футболните ни проблеми. Левски игра извънредно проведено във фаза отбрана в тези четири мача. Нашите съперници имаха общо 3-4 положения за четирите мача, което демонстрира, че има някакъв прогрес в тактическата ни дисциплинираност в отбрана. Отбелязахме пет гола, което не е неприятно достижение, само че не и задоволително. Имахме някои моменти, които трябваше да осъществяваме. В Европа първото или второто състояние би трябвало да имаш самочувствието или увереността, с цел да го реализираш. Това ти дава предимство. Допуснахме една-две обикновени неточности, които ни изхвърлиха от евротурнирите. Не виждам нещо притеснително в игровото държание на Левски на терена. Виждам неща, които би трябвало да се подобрят, с цел да бъде Левски водещият тим и в шампионата, и в Европа. На терена няма игрова покруса. Левски в нито един миг не се е чувствал слаб на терена по моите визии.

- Имате ли терзания, че загубата от Хамрун може да повлияе чисто психически на някои от футболистите, защото множеството от тях са без огромен опит в Европа?

- Да, имам такива терзания. Играчите бяха извънредно стимулирани и окуражени да продължат напред напред в Европа. Имам терзания да не изгубят тъкмо тези неща. Ще се опитаме с работа и диалози да вървим напред. Имаме потребност от нашите почитатели, които са на стадиона. Те постоянно държат тима в оптималната централизация и упоритост. Това е доста значимо. Пълните трибуни държат играчите да играят на най-много. Надявам се с общи старания на клуба и почитателите да държим играчите на топ равнище. Тази сплав, която има, би трябвало да ни извади от обстановката.

- Виждате ли Левски като тим, който може да спре хегемонията на Лудогорец през този сезон?

- Трудно мога да кажа, само че съм сигурен, че този тим може да играе като еднакъв с всеки съперник в нашето състезание и особено против водачите. Ако не позволяваме неточности в избрани мачове, както беше с ЦСКА 1948, когато загубихме с 10 индивида, можем да създадем проблеми на всички водачи. Защо да не се надяваме? Левски е мощен в това, че има вярата и поддръжката на последователите си в цяла България. Където и да отидем сме усещаме домакини. Има едно изречение на Йохан Кройф, което се пробвам да го преразказвам в моята си глава най-много: „ Не съм видял пари да играят на терена”. Преди години имаше доста евтина класа, само че в този момент към този момент очевидно парите са главен фактор във футбола.

- През последната година тимът безусловно летеше под ваше управление. Сега след една загуба се появиха редица „ специалисти”, които до момента ги нямаше, с цел да изричат мнение и да дават оценки. Как гледате на такива хора?

- Левски няма мач, в който да бъде тотално надигран или да се срами, откогато аз съм треньор. Левски има собствен жанр на игра. Виновният и за позитивите, и за негативите постоянно е треньорът. Аз не тичам под никаква форма от моите си отговорности. Щях да бъда обезпокоен, в случай че тимът редуваше мощни и слаби мачове. В Европа Левски стоеше европейски на терена. Приемам рецензия, когато не са на личностна основа. Ние сме там, с цел да поправяме нещата. Тежко е да чакаш дълъг интервал някой да се провали, с цел да кажеш какъв брой е неприятен. На терена се вижда какъв брой неприятен е Левски, в случай че имаш очи да видиш. Това, че резултатът е подобен, ориста ти споделя, че има неща, които да се подобрят или да се трансформират. Ние ще търсим тези неща. Но ориста, а не игровият неуспех. Левски под никаква форма не се е провалил игрово. Има неща за усъвършенствания, само че Левски има основано игрово държание на терена. Средствата, с които се сътвори този тим, което е плюс на целия клуб, са напълно минимални. Даже не можем да се конкурираме с първите два тима в класирането. Това не може да е опрощение за нас. Бих се радвал след време да сме тимът с най-многото финансови благоприятни условия, с най-вече разноски за покупко-продажба на футболисти. Най-много бих се радвал, в случай че спасим Левски от обстановката, в която е изпаднал и имаме в скоро време нов стадион. Това ще ми бъде най-голямата наслада.

- Левски изиска преиграване на реванша с Хамрун поради жестоко нарушаване на разпоредбите от основния рефер. Смятате ли, че има вид, при който мачът да се преиграе?

- Ние спортните хора загубихме борбата на терена. Ако клубът успее да направи преиграване на мача, това ще е късмет за нас да изправим грешката си. Това, което виждам е нарушаване на футболния феърплей, тъй като играчът на Хамрун взе участие интензивно в гола.Има хора, които да преценяват. Ако ни се даде късмет, ще се опитаме да победим. Аз обаче към този момент съм приел чисто спортното проваляне. Поздравих сътрудниците от Хамрун за успеха.

- Как виждате бъдещето на Левски?

- Хората не би трябвало да губят доверието към този тим, наличието си по трибуните и поддръжката към играчите най-много. Това е най-важното.

- Създаде се сериозна дискусия към желанието на Левски да отсрочи няколко мача от първенството…

- Искахме да създадем най-хубавото от психическа позиция за тима, с цел да можем да стигнем на първо време. Съжаляваме за неудобството, което създадохме на нашите съперници. Сега даваме им даваме опция с БФС да изберат най-удобните за тях дати, с цел да изиграем тези мачове. Ще се съобразим с желанието им. Не е проблем да играем през два или три дни.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР