Треньор №1 на ХХ век у нас Димитър Пенев празнува

...
Треньор №1 на ХХ век у нас Димитър Пенев празнува
Коментари Харесай

Най-забавните бисери на рожденика Димитър Пенев през годината

Треньор №1 на ХХ век у нас Димитър Пенев чества рожден ден през днешния ден. Стратега, извел България до най-големия й триумф във футболната история – четвъртото място в САЩ`94, е роден на 12 юли 1945 година в софийското село Мировяне.
 Дъжд от голове на
Пената прави любопитно самопризнание пред за завръщането на националния тим след четвъртото място на международното състезание в Съединени американски щати през 1994 година.

" Бях тръгнал да се прибирам. Тъкмо направих няколко крачки и ме извикаха да продължим към стадиона, където трябваше да ни наградят. Трибуните - цялостни, скандират имената ни, беше необикновено преживяване, което остава вечно ".

Легендата коментира мъчителната загуба на българския народен тим по футбол от Косово с 2:3 в европейската подготовка. 

" Косоварите постоянно са били мощни. Знаете, те са от сръбската школа. Няма Косово, няма Скопие, няма Белград - те са една квас. Една майка ги е раждала. Лошото при нас е, че школите ни са 50% надолу ".

Стратега от Мировяне коментира реванша на ЦСКА за Купата на България против Ботев Пловдив.

" Нека да не мешаме управлението, тъй като то не играе на терена, а в канцелариите. Всичко зависи от играчите. Сега на реванша сме у дома, по наши спортни екипи и пижами. На наш терен ще се види какво имаме и от какъв материал сме забъркани. Ако нямаш материал, не можеш да си замажеш плочките в къщата. Така е и в строителството, и във футбола, и във всичко ".

Пената приказва за развиването на младия футболист на " алените " Валентин Антов.

" Сега пред него има отличен късмет да пораства. Да не слуша, че другите взимат повече пари, а той по-малко. После, като приготви паспорта за чужбина, тогава да мисли за пари. Опитните дано му оказват помощ и с времето ще израсне. Както стана с Петровците Мартин и Стилиян, с Бербатов, който и книги написа към този момент... Антов е тръгнал по добър път ".

Легендата проучва представянето на ЦСКА в дуела с Витоша Бистрица за Купата на България.

" Щом си марка №1 в България, не трябва да допускаш да ставаш трета - това във връзка с класирането го споделям. Историята повелява, целия свят ни знае, че сме първенци. Името ЦСКА всеки го знае. Само тези от 48-а не схванаха кое е същинското ЦСКА ".

Стратега от Мировяне коментира представянето на новия нападател Мауридес в дебюта му за " алените ".

" Много е значимо, че стартирахме шампионата с победа. В първия кръг постоянно би трябвало да сме горе на черешата или на крушата - както предпочитате. футболистите бяха напрегнати, само че това е обикновено след компликациите в Рига ".

Пената беше поздравен в формалния уебсайт на ЦСКА. Ето какво написаха " алените ":

" Армейци,

през днешния ден една от най-големите митове на ЦСКА и българския футбол - Димитър Пенев, чества своя 74-и рожден ден.

Той носи аления екип сред 1964 и 1977 година, като записва 329 мача и 24 гола. Като футболист на ЦСКА Пенев печели 7 трофеи на България и 5 пъти победи с Купата на Съветската войска, а като треньор на отбора извежда армейците до 3 шампионски трофеи и 4 купи.

За националния тим на България Димитър Пенев изиграва 90 мача и вкарва 2 гола. Участник е на Световните шампионати през 1966, 1970, 1974. Като селекционер на отбора той извежда страната ни до четвъртото място на Световното състезание през 1994 година в Съединени американски щати, а също по този начин води тима и при първото класиране на България на европейски финали през 1996 година. Обявен е за треньор номер 1 на XX век на България. Награден е с медал " Стара планина " - първа степен. През 2016 година е разгласен за почетен президент на ЦСКА. В момента той оказва помощ с скъпия си опит на щаба на първия тим ".

От Българския футболен съюз също не пропуснаха да поздравят легендата, пожелавайки му здраво здраве и бъдещи триумфи. Ето какво написаха от БФС:

" Днес рожден ден чества именитият футболист и треньор №1 на XX век у нас Димитър Пенев.
Стратега, извел България до най-големия й триумф във футболната история – четвъртото място в САЩ`94, е роден на 12 юли 1945 година в софийското село Мировяне. Започва футболния си път в Локомотив (София), където записва 35 мача и 1 гол в интервала 1959-64 година След това минава в ЦСКА, където до 1977 година взима присъединяване в 329 дуела и отбелязва 24 попадения.

Става първенец на България цели 8 пъти – един с Локомотив (София) през 1964 година и 7 пъти с ЦСКА - 1966, 1969, 1971, 1972, 1973, 1975, 1976. Носител на Купата на Съветската войска с ЦСКА през 1965, 1969, 1972, 1973, 1974. Два пъти е избиран за най-хубав футболист на България през 1967 и 1971 година.

За националния тим има 90 срещи и 2 гола. Участник на Световните шампионати през 1966 година, 1970 година, 1974 година

С треньорската му кариера са свързани някои от най-значимите достижения във футболната ни история на клубно и национално равнище. Като помощник в ЦСКА (1979-83) взима присъединяване в елиминирането на настоящите европейски първенци Нотингам и Ливърпул и класирането на полуфинал за КЕШ (1982), а по-късно като старши треньор с „ армейците “ стига до полуфинал в шампионата за КНК (1989).
По-късно извежда националния тим до бронзовите медали на Световното състезание в Съединени американски щати през 1994 година. Той води националния отбор и на първото му присъединяване на Европейско състезание по футбол през 1996 година в Англия.

Бил е отпред на тимовете на Димитровград, Спартак Варна, ЦСКА, Лионинг и Ал Насър.
Обявен е за треньор №1 на ХХ век на България. Награден с медал " Стара Планина " - първа степен. Почетен жител на София ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР