TrendForce прогнозира, че цените на NAND паметта ще се повишат

...
TrendForce прогнозира, че цените на NAND паметта ще се повишат
Коментари Харесай

Цените на SSD ще се върнат на нивата от 2021 г., през 2024 г. цената на NAND ще се увеличи с 50% – TrendForce

TrendForce предвижда, че цените на NAND паметта ще се покачат с 50% в кратковременен проект, което в последна сметка ще докара до по-високи цени на SSD. NAND-чиповете към този момент нарастнаха през втората половина на 2023 година, само че ще нарастнат още повече, защото производителите се пробват да се върнат към доходност.

Значението от 50%, представена от TrendForce, е цел на компании като Samsung, SK Hynix и Micron — производителите на множеството NAND. На база на днешните цени, нарастването от 40% би върнало тези компании на доходност, до момента в който нарастването от 50% би означавало облаги вместо загуби.

Промените в цените към този момент могат да се видят на спот-пазара. От юли 2023 година се следи последователно месечно нарастване. Днес цените за 512 GB TLC модули са 120% по-високи от юли, до момента в който цените на 256 GB и 128 GB TLC модули са се нараснали надлежно с 60% и 22%. Само през декември 2023 година цените на TLC NAND 512 GB, 256 GB и 128 GB са се нараснали със надлежно 7,4%, 4,2% и 4,6%. Увеличението с 50% би върнало цените до равнищата от юли 2021 година

Нуждата от растеж на цените идва от намаляването на производството. От септември Samsung понижи производството с 50%, макар че пазарът към този момент усети скоковете на цените заради ликвидацията на запасите.

От друга страна, това е страхотна вест за промишлеността на паметта. Предходната част от годината беше сложна за промишлеността, изключително за Micron, която загуби 2,3 милиарда $ през първото тримесечие. Въпреки че всички обичат евтините компютърни съставни елементи, наличните цени не са налични.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР