Трендафилов и Георгиевски са убедени, че е необходимо правителството да

...
Трендафилов и Георгиевски са убедени, че е необходимо правителството да
Коментари Харесай

Македонски българи на среща с външния министър на Северна Македония


Трендафилов и Георгиевски са уверени, че е " належащо държавното управление да излезе с ясно политическо обръщение и график във връзка с конституционните промени "

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи беседва с представители на македонските българи в страната. В срещата участваха Георги Трендафилов от Гражданския либерален съюз /ГДС/ и Люпчо Георгиевски от Културен клуб „ Ванчо Михайлов “ от Битоля. Срещата се състоя по искане на Буяр Османи, съобщи БГНЕС.

Срещата с Османи се организира след неотдавнашното посещаване в Брюксел и серията от срещи на македонските българи с евродепутати от разнообразни политически групи в Европейския парламент, както и с комисаря по разширение и добросъседство Оливер Вархеи.

„ Предадохме на министър Османи нашата безапелационна поддръжка за превъзмогването на напрегнатата атмосфера в връзките с България и упованията ни от по-видими дейности във връзка с предразсъдъците по отношение на македонските българи и към България като страна “. Това сподели след срещата Георги Трендафилов и акцентира: „ Надяваме се, че и държавното управление, и политическите партии в Народното събрание схващат, че уговорките, произлизащи от Договора за другарство от 2017 година и от така наречен френско предложение, са неизбежна част от интервала след скрининга и началото на договарянията с Европейски Съюз.

Трендафилов и Георгиевски са уверени, че е „ належащо държавното управление да излезе с ясно политическо обръщение и график във връзка с конституционните промени “. „ Напомняме, че правата на индивида и върховенството на закона са първата глава, която ще бъде отворена и последната, която ще бъде затворена. Това ще бъде развой, който ще бъде следен и който е най-важният тест за демократичната зрялост и жизнеспособност на едно общество “, сподели още Георги Трендафилов.

Той дефинира срещата с Османи като „ ползотворна “.

„ Днешната ни среща значително е продължение на диалозите, които организирахме в Брюксел с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи “, акцентира Трендафилов и добави, че главната цел на срещите с представителите на Европейската национална партия и на Партията на прогресивните социалисти в Европейския парламент, които имат свои съидейници в РСМ, е да се подобрят двустранните връзки. „ Те ще се опитат дружно с членовете на своите политически фамилии тук в Македония да оказват помощ за успокояването на връзките по линията София – Скопие и в една по-спокойна конюнктура да стартират да се извършват уговорките, поети в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година и от така наречен френско предложение, до октомври, когато би трябвало да бъде оповестен отчетът за напредъка на районен съд Македония и до края на годината да могат да стартират същинските договаряния “, съобщи Трендафилов.

Все още не съм виждал отчета на Съвета на Европа, съобщи Трендафилов в отговор на журналистически въпрос. „ Твърди се, че в него става въпрос за систематична дискриминация. Мое право е да не се съглася с тази констатация, само че това не би трябвало да става първостепенна тематика на нашата интензивност. ”

Македонските българи ще работят в посока за усмиряване на връзките сред публична София и публично Скопие. Беше реализирано единодушие, че всяка помощ и поддръжка би била високо оценена в интервала, който ни следва, означи Трендафилов.

Македонските българи са поискали от министъра да спомага за усмиряване на напрежението в връзките сред България и районен съд Македония, защото в такава напрегната конюнктура е невероятно да се вземат качествени и рационални политически решения. „ Смятам, че това е в полза на жителите на страната. Остава да забележим дали от нашия апел ще произтекат съответни политически дейности “, съобщи Трендафилов.

Относно случая Пендиков той напомни, че по време на вчерашното разискване на тематиката районен съд Македония в Европейския парламент беше наказано нападението против него и бе насочен апел двете страни да глобяват причинителите на това и на други сходни закононарушения, с цел да не се случват повече такива произшествия.

По време на диалога е наранена и тематиката за речта на омразата към българите и за отношението на избрани медии. „ Смятам, че ще бъдат подхванати избрани дейности, само че това е тематика, която излиза отвън рамките на институционалните пълномощия, с които разполага държавната система “, сподели още Георги Трендафилов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР