Трайчо Трайков Не може да дадеш на петокласник да управлява

...
Трайчо Трайков Не може да дадеш на петокласник да управлява
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Сделката за ЧЕЗ е като да дадеш на петокласник да управлява самолет


Трайчо Трайков

" Не може да дадеш на петокласник да ръководи пътнически аероплан ". Така общинският консултант от София и някогашен енергиен министър Трайчо Трайков разказа договорката на дребната пазарджишка компания " Инерком " за българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ, която бе обавена преди ден, в петък бе подписан предварителния контракт по нея, а енергийния министър Теменужка Петкова подаде оставка по искане на премиера Бойко Борисов поради познанството си със собственичката на купувача Гинка Върбакова.

" Нещо не е наред с тази договорка ", счита Трайков, съгласно който е необяснимо и скандално по какъв начин компания с оборот 10-20 хиляди лв. и 20 личен състав купува толкоз сложен бизнес със комплицирани механически, финансови, логистични, регулаторни и свързани с потребителите връзки.

" За първи път чух името на компанията " Инерком България ", когато преди няколко дни беше оповестено, че е в късия лист на евентуалните купувачи. Първоначалният любимец беше обединяване от компании, в основата на което беше стратегически вложител. Макар и индийски, той имаше огромен опит ", добави Трайков.

" Оптически това наподобява на договорката, в която трима младежи купиха Дипломатическия клуб в Бояна и след това сума по сума се стигна до други зависимости.

" Надали някой си мисли, че както продавачът, по този начин и купувачът не са сондирали отзиви на най-високо политическо равнище ", разяснява още Трайков. Според него оставката на Теменужка Петкова идва просто, с цел да се отпуши напрежението.

" Енергийният министър няма официални лостове за въздействие върху договорката. Надали Петкова от позицията си и с познанството си с тази жена Гинка е повлияла на обстановката. Тя просто се е примирила с ролята си да освободи терена и да поеме виновността ", счита някогашният член на първия кабинет на ГЕРБ..

" Може би чехите имат интерес да продадат на този, който им даде най-вече пари, само че за ползите на всички останали наблюдават регулаторите ", добави той.

По мотив изказването на ръководителя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев, че новината за договорката си Гинка му е прозвучала като подправена, Трайков сподели, че излиза, че само Добрев е сюрпризиран.

Депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков също счита, че дотук няма по какъв начин да се е стигнало без намесата на Борисов.

" Познавам Теменужка Петкова, тя е добродушен човек и няма смелостта да направи нищо без Бойко Борисов ", разясни Ерменков. За него оставката е клапата, от която да излезе напрежението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР