Trastuzumab deruxtecan е отхвърлен за употреба от NHS при пациенти с нелечим рак на гърдата

...
В него се казва, че въпреки че би било потенциално
Коментари Харесай

В него се казва, че въпреки че би било „потенциално значимо развитие“, има „несигурност“ в информацията, предоставена от производителя Daiichi Sankyo.

В резултат на това „оценките за ефективност на разходите бяха твърде високи, за да бъде препоръчан за употреба в NHS“.

HER2-нисък или метастатичен рак на гърдата е, когато заболяването не може да бъде отстранено от гърдата или се е разпространил в друга част на тялото.

На пациентите обикновено се предлагат HER2-отрицателни лечения, обикновено химиотерапия, но те също биха могли да се възползват от HER2-ниско насочени лечения, след като забавят заболяването от влошаване.

Около 1000 пациенти годишно в Англия ще се възползват от лекарството, което е известно още като Enhertu.

То вече се дава на HER2-положителни пациенти с рак на гърдата в NHS .

NICE обаче каза, че ще се нуждае от повече информация от производителя, преди да обмисли разширяване на обхвата си.

„Опустошително“ за пациентите

Баронеса Делит Морган , главен изпълнителен директор на Breast Cancer Now, описа решението като „опустошително“.

„Това ще лиши някои пациенти, живеещи с нелечим вторичен рак на гърдата, от надеждата, че трастузумаб дерукстекан може да им донесе повече време за живи и повече време, преди заболяването им да прогресира," каза тя.

"Ние настоятелно призоваваме NICE и Daiichi Sankyo да работят заедно, за да проучат всички възможни решения, за да гарантират, че това временно решение ще бъде отменено без забавяне."

Хелън Крауфорд, защитник на пациентите от METUPUK, група пациенти, посветена на метастазирал рак на гърдата, добави: „Даваха ни се тази надежда толкова дълго време, че HER2-ниско лечение за метастазирал рак на гърдата беше в процес на разработване и идваше.

„Аз работя, аз съм родител и допринасям за обществото. Защо аз и многото други жени всяка година, които биха попаднали в тази категория, да не си заслужаваме цената за новото лекарство?

„Enhertu вече е одобрен от NHS за различен тип метастатична гърда рак, така че защо не и за нас? Одобрението на това лекарство означава, че пациентите ще спечелят допълнително време, което да прекарат с близките си."

Прочетете повече от Sky News:
Процентът на раковите заболявания нараства със 79% през млад
Повече от 1 милион спасени живота от рак за 40 години
Седемминутна инжекция срещу рак ще бъде пусната в Англия

Хелън Найт, директор по оценка на лекарства в NICE, каза: " Доказателствата от клиничните изпитвания показват, че трастузумаб дерукстекан увеличава продължителността на живота на хората и колко време имат, преди ракът им да се влоши, в сравнение с химиотерапевтичните лечения, използвани за HER2 отрицателен рак на гърдата.

"Въпреки това, тъй като имаше редица несигурности в икономическия модел на компанията това означаваше, че дори когато се вземе предвид тежестта на състоянието и ефекта му върху качеството и продължителността на живота, оценките за рентабилност са твърде високи, за да бъде препоръчан за използване в NHS.

„Комитетът е идентифицирал редица области за изясняване от компанията преди следващото си заседание и NICE ще работи с компанията за справяне с тях.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР