Транзитът на руски природен газ през украинската територия расте, след

...
Транзитът на руски природен газ през украинската територия расте, след
Коментари Харесай

Транзитът на газ през Украйна расте, поради ограниченият достъп на „Газпром“ до Opal


Транзитът на съветски природен газ през украинската територия пораства, откакто вследствие на решението на Европейския съд „ Газпром “ бе лишен от опцията за запазване на спомагателен потенциал за газопровода Opal, приемащ газ от „ Северен поток “, сочат данните на европейските газотранспортни оператори.

Според данните на словашкия оператор Eustream да вземем за пример, представени от украински и съветски медии, поръчката за транспорт на газ през станцията " Велке Капушани ", която е погранична и е обезпечава коридора сред Словакия и Украйна в понеделник е нараснала до 154,7 млн. куб м. До ограничението на достъпа на „ Газпром “ до Opal в делничните дни данните са били за 145,4 млн. куб м.

Европейската комисия през 2016 година даде позволение за разширението на достъпа на газопровода Opal, който приема газ от „ Северен поток “. Компанията е имала извънредно право за запазване на 50 % (около 12,3 милиарда куб м) от наличните за нея към 25 млрд.куб м директни мощности на газопровода и право за запазване посредством търгове на всички останали 50 % директни мощности.

През септември Съда на Европейски Съюз по искане на полската компания PGNiG анулира това решение, базирайки се на нарушение на правилото на енергийната взаимност. Така, по-късно решение „ Газпром “ може да резервира единствено половината от мощностите на газопровода.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР