Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането

...
Транспортните синдикати започват поетапни протестни действия във връзка с приемането
Коментари Харесай

Близо 40% от автобусните шофьори в София са пенсионери

Транспортните синдикати стартират поетапни протестни дейности по отношение на приемането на държавния бюджет и незадоволителните средства, планувани за растеж на възнагражденията.

" Планираме слагане на протестни табели в цялата страна, имаме и общонационален митинг. Ако нямаме позитивен резултат, ще подхващам по-нататъшни дейности. Не виждаме спомагателни средства да са заложени в бюджета. Поради това започваме с поетапните протестни дейности ", съобщи ръководителят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ инж. Александър Шопов в " България заран ".

От думите му стана ясно следното:

Ако в този момент решите да станете водач, би трябвало първо да имате квалификацията, която изисква време, старания и много финансови средства. Ще започнете на към 1800 лева, ще имате към 150 часа ексклузивен труд и ще изминавате сред 1500 и 3000 км дневно.

Няма водачи, които да обслужват нощния превоз. Около 40% от личния състав е формиран от пенсионери, уточни още инж. Шопов.

" Висшист в Метрополитен, който дава отговор за сигурността на придвижването на влаковете, преди нарастване с две по 150 лева, е започвал с 968 лева стартова заплата. В момента взима към 1400 лева ", даде образец гостът.

Председателят на Федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа " инж. Иван Кирилов бе безапелационен в ефира на Bulgaria ON AIR, че време за очакване няма.

" Колективният контракт изтича на 16 декември. Политиците могат да не престават да правят дейности, които са в ущърб на служащите. Градският превоз действа с над 250 лидера по-малко. Може да се стигне и до безсрочни протестни дейности. Над 500 подписа имаме единствено за един ден ", сподели той.

Служителите упорстват за по-добро възнаграждение на нощен и ексклузивен труд, увеличение на платения годишен отпуск, увеличение на ставката за прослужени години, въвеждане на километрично заплащане на водачите.

" Написали сме декларация до кмета Терзиев и СОС, в която желаеме нарастване с 30% на главните заплати на всички 7500 служащи от целия градски превоз. В сряда в 11 часа имаме среща с кмета Васил Терзиев. Имаме и следващ кръг от договаряния за подписване на групов трудов контракт ", заяви още инж. Кирилов.

" Беше ли належащо да вкарваме нощен превоз, който основно се употребява петък и събота? Нерентабилен е и е труднопостижим. С изключителния труд един водач работи 14, а не 12 месеца ", посочи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР