Транспортните предприятия ще получат до 50 млн.лв. държавна помощ. Помощта

...
Транспортните предприятия ще получат до 50 млн.лв. държавна помощ. Помощта
Коментари Харесай

Транспортният бранш ще получи до 50 млн. лв. държавна помощ

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн.лв. държавна помощ. Помощта е по мярката „ Помощ в поддръжка на разноски за стабилизиране на транспортния бранш в Република България “, утвърдена от държавното управление.

Средствата ще бъдат отпуснати по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството след преструктуриране на разноски или прехвърляния по централния бюджет за 2024 година

Целта е да се подкрепи транспортният отрасъл в страната, който търпи обилни вреди от 2020 година насам поради международната пандемия от ковид, войната в Украйна, световните промени в комерсиалните пътища и логистичните вериги, забележителното нарастване на цените на горивата и нуждата от преориентиране на транспортните направления, което води до нараснали оперативни разноски за компаниите.

По данни от Националния статистически институт в интервала след началото на войната оперативните разноски в бранша са се нараснали доста, което оказва сериозен напън върху финансовото положение на товарните компании, като заплашва тяхната дарба да оферират конкурентни цени и да поддържат оперативна успеваемост.

Приетото от Министерския съвет разпореждане планува помощта да се дава под формата на директни безплатни средства в размер до 4 млн. лева на транспортни предприятия, които имат лиценз за транспорт на товари. Размерът ѝ ще се дефинира въз основата на съразмерно систематизиране, като за база се употребяват платените през 2023 година тол такси от коли над 3,5 тона, чийто размер е знак за размера на осъществените транспорти и ще служи за основа за установяване на размера на държавната помощ.

Предприятията би трябвало да подават до Агенция „ Пътна инфраструктура “ информация за общата сума на платените от тях тол такси за календарната 2023 година и заявление за подкрепяне по пример.

От помощта няма да могат да се възползват сдружения, принадлежащи или добити от по-голяма бизнес група, с изключение на когато може да се потвърди, че усложненията на сдружението не са резултат от случайно систематизиране на разноските в границите на групата и че усложненията са прекомерно съществени, с цел да могат да бъдат преодолени от самата група. Не се позволява изплащането на бонуси и дивиденти и реализирането на придобивания със средства от помощта, както и подкрепяне на предприятия, на които са наложени наказания, признати от Европейски Съюз.

Помощта ще стартира да се дава след постановяване на позитивно решение на Европейската комисия за съгласуемост с разпоредбите в региона на държавните помощи. Предвижда се да се ползва до 30.06.2024 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР