Транспортни компании в трите държави с най-голям морски флот в

...
Транспортни компании в трите държави с най-голям морски флот в
Коментари Харесай

Европейски кораби превозват два пъти повече руски петрол, отколкото преди войната

Транспортни компании в трите страни с максимален морски флот в Европейския съюз - Гърция, Кипър и Малта, са удвоили количеството съветски нефт, което транспортират от началото на нашествието на Русия в Украйна на 24 февруари, заяви английското издание The Independent, базирайки се на данни на неправителствената организация Global Witness. Това официално не нарушава наложените от Европейски Съюз наказания против съветския нефт, тъй като те ще влязат в действие от началото на идната година, само че на процедура подкопава напъните да бъде пресечен финансовият поток, който Кремъл получава от търговия със суровината.

Кораби от трите страни са превозили приблизително 58 млн. барела съветски нефт през май. Количествата са съвсем двойни в съпоставяне превозените през февруари 31 млн. барела, демонстрират данните на Global Witness. Скокът може да се изясни с огромния растеж на цените на навлото на петролните танкери, които са се утроили от февруари и носят по-големи облаги на транспортните компании. Голям танкер, тръгващ от Приморск, може да получи 32 500 $ дневно спрямо по-малко от 10 000 $ преди нашествието, написа The Independent, базирайки се на собствен източник от корабната промишленост.

. Забраната обгръща доставките с кораби, само че краткотрайно изключва вноса по тръбопроводи, който съставлява минимална част от общите количества. Някои страни като България и Унгария пък си издействаха правото на пролонгация.
Реклама Вратички в глобите
Доставките на европейските танкери на процедура не нарушават глобите. На записаните в Европейски Съюз кораби и компании не се не разрешава да продължат да транспортират нефт от съветски пристанища към страни отвън съюза. Така европейските компании могат да продължат да печелят от транспорт на съветски нефт до страни като Индия и Китай, които купуват все по-големи количества съветски нефт.

Европейски Съюз има преимущество пред Русия заради нееластичното предложение на енергийни запаси - за Москва е прекомерно скъпо да отклони доставките. Липсата на възбрана за кораби, плаващи под флага на Европейски Съюз, да транспортират съветски нефт, подкопава преговорната мощ на съюза, счита Анастасия Федик, професор по финанси в Haas School of Business в UC Berkeley.

С високите цени на петрола на международните пазари паричният поток към Кремъл не стопира. Към април Русия регистрира скок на остатъка по настоящата си сметка от 96 милиарда $, което е увелечение от над 3 пъти на годишна база. Рязкото покачване се дължи и на по-ниските равнища на импорт в страната.

Това се случва на фона на информацията за още една противоречива процедура. The Business Insider напомня, че гръцки компании за мореплаване вземат участие в междукорабни прехвърляния на съветски нефт, с което също се цели заобикаляне на глобите.
Реклама
Въпреки сходни пропуски в възбраните и сложното използване на надзор за тяхното съблюдаване Западът намира нови способи да ограничи съветските доставки. Преди дни, което е още един удар върху способността на Русия да изнася недопечен нефт.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР