Трансплантирани пациенти сигнализират за проблем с ново липсващо лекарство в

...
Трансплантирани пациенти сигнализират за проблем с ново липсващо лекарство в
Коментари Харесай

„Спекуланти търгуват с човешкия живот“: Износ на лекарства застрашава хиляди пациенти

Трансплантирани пациенти алармират за проблем с ново изчезнало лекарство в аптечната мрежа.
„ Проблемът не е от в този момент, беше липсващ отдавна, само че ще стане тотално липсващ, тъй като от 30 юни краткотрайно се прекратява вносът “, съобщи ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов в студиото на Bulgaria ON AIR.
Той уточни казуса, довел до изгубването на медикамента от аптеките – лекарството се изнася, защото попада в формалния лист на Изпълнителната организация за изнесените медикаменти през предходната година, а за тази още няма оповестен лист. Разрешен за експорт е и най-използваният сурогат.
„ Проблемът с трансплантираните заболели е огромен, цялата група медикаменти за тях, освен това лекарство, липсват, тъй като всички се изнасят. До едно попадат в формалния лист, ясно и публично – всичко, което се изнася, липсва на пазара “, акцентира Костов.
Директорът на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев разяснява, че осъществяваните трансплантации у нас така и така са малко, а с рецесията с медикаменти се заплашва животът на трансплантираните.
„ За да бъде трансплантът постоянен и да се резервира в човешкото тяло, се употребяват имуносупресори, които оказват помощ да се не бъде отритнат трансплатна. Ако оставим пациентите без тези медикаменти, шансът да бъде отритнат органът е огромен. Тогава е нужна или нова трансплантация или, в случай че е късметлия, със скъпа терапия да се закрепи “, изясни доктор Хасърджиев.
Той посочи, че медикаментите за трансплантираните пациенти не могат да се сменят постоянно.
„ Те не могат елементарно да се взаимозаменят, нито е безобидно да ги сменяме като марката бонбони. С условието за най-ниска цена в Европа, доста постоянно биват изнасяни незабавно след вноса, спекулатни търгуват с човешкия живот “, добави шефът на Националната пациентска организация.
Очакванията му са работещото Народно събрание да промени законодателството, което да „ пази българските жители, а не бюджета на НЗОК “.
„ Не да се изпълни джоба на компания, решила да прекупува медикаменти, а да се пази животът на хора, които да работят и да заплащат налози, не да тежат на фамилията си или страната “, прикани доктор Хасърджиев.
Николай Костов също упорства на животоспасяващите медикаменти да бъде неразрешен износът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР