Трансплантация на органи с най-съвременни технологииСътрудничеството лекар-робот носи големи ползиИма

...
Трансплантация на органи с най-съвременни технологииСътрудничеството лекар-робот носи големи ползиИма
Коментари Харесай

Ерата на роботизираната хирургия в трансплантацията на органи

Трансплантация на органи с най-съвременни технологи и Сътрудничеството лекар-робот носи огромни изгоди Има обилни преимущества както за реципиента, по този начин и за донора и хирурга
През последните години бързото развиване както на медицината, по този начин и на технологиите докара до въвеждането на напълно нови хирургически техники, измежду които е и роботизираната хирургия. Днес се употребява и при трансплантация на органи, отбелязва ръководителят на Центъра за трансплантация на органи в болница в Истанбул проф. доктор Хамди Каракаял ъ и акцентира, че това носи доста значими изгоди по едно и също време за пациента, донора, и за хирурга, извършващ трансплантацията. описа за постигнатото досега в трансплантацията на органи и роботизираната трансплантация, осъществявана с усъвършенствани технологии.



По данни на турското здравно министерство, през ноември предходната година 24 449 пациенти са били в листите на чакащите за, 2600 за трансплантация на черен дроб, 1422 за трансплантация на сърце, 277 за трансплантация на панкреас, 204 за трансплантация на бял дроб и 4119 за трансплантация на роговица, с вяра се да се „ върнат към живота “ и да възстановят здравето си с донорски орган. Докато Турция напредва постепенно в трупното донорство, страната е отпред на международния лист по трансплантация на органи от живи донори. Ръковод ителят на Центъра за трансплантация на органи на болница Ac i badem Atakent проф. доктор Хамди Каракаял ъ декларира: „ Турция е една от страните с максимален опит в света във връзка с трансплантациите на органи от жив донор. Поради тази причина доста пациенти от чужбина идват в нашата страна, с цел да получат достъп до тази опция за лекуване, и лекари от доста страни по света идват в нашите центрове за трансплантация на органи за образование, с цел да следят и усвоят тези интервенции. Турция става все по-предпочитана освен тъй като има най-опитните лекари, само че и тъй като има лечебни заведения с отлична инфраструктура и съоръжение, които вкарват най-новите софтуерни разработки “.

Усъвършенствани технологии в добавка към медицинския опит

Развитието в региона на медицината в Турция и изумителният прогрес в технологиите, прибавен към опита на лекарите, през последните години доведоха до нововъведения в хирургичните техники, каквито в предишното не бихме могли да си представим. Проф. доктор Каракаялъ акцентира, че през днешния ден даже извънредно сложни и комплицирани интервенции могат да се правят за доста по-кратки интервали от време, с по-малък риск от кървене, доста по-безопасно за пациента и по-удобно за хирурга, освен това с по-добри резултати, и изяснява: „ Например, лапароскопските (затворени) интервенции от съвсем 20 години се трансфораха в рутинна процедура при трансплантация на органи, изключително при интервенции на донори на бъбреци, което води до по-кратък болничен престой, по-малко болежка и по-добри козметични резултати за донора. В резултат от преимуществата на този способ при трансплантация на органи и други интервенции, бъбречните трансплантации при определени пациенти, а в последно време даже интервенциите при донорите на черен дроб започнаха да се правят по затворения способ. Благодарение на възходящия опит и непрестанно разрастващите се технологии, този способ става използван и при интервенции на реципиенти при чернодробна трансплантация ”.

Роботизираната хирургия е на напред във времето през последните години

Проф. доктор Хамди Каракаялъ декларира, че едно от най-важните софтуерни развития в региона на медицината през последните години е въвеждането на роботизирана хирургия, и прибавя: „ Роботизираната хирургия, която се употребява необятно изключително при урологични, гинекологични и стомашно-чревни интервенции, стартира да заема своето място и при трансплантацията на органи. Въпреки че нарасналата цена е значим ограничителен фактор, би трябвало да се подчертае, че тя има обилни преимущества спрямо лапароскопската хирургия “.

Триизмерни вместо двуизмерни изображения

И по този начин, какви са разликите сред трансплантацията на органи с роботизирана и лапароскопска хирургия? Ръководителят на Центъра за трансплантация на органи проф. доктор Каракаялъ обобщава тези разлики: „ При лапароскопската хирургия, хирургът прави интервенцията благодарение на камера и принадлежности, въведени в корема, съпроводени от двуизмерно изображение; в роботизираната хирургия интервенцията се прави с 3-измерно и увеличено изображение с висока разграничителна дарба. Тук подвижността на хирургическите принадлежности, въведени в корема, е доста по-висока, което улеснява осъществяването на интервенцията по следен и безвреден метод “.

Значителни изгоди за реципиента, донора и хирурга

Роботизираната хирургия не значи безусловно, че интервенцията се прави единствено от робота. Ръцете на робота единствено извършват придвижванията на хирурга, който го употребява. Прилагането на всички тези софтуерни развития в региона на медицината, изключително в хирургията, има единствено една цел: да се извърши интервенция, която е по-безопасна, с по-малко затруднения и по-малък риск от кървене! По този метод болничният престой на пациента се редуцира, пациентът усеща по-малко болежка, хирургическите сечения са доста по-малки и пациентът може да се върне по-рано към работата и обществения си живот. „ От друга страна, защото органът се отстранява от донора без никакво увреждане, той стартира да действа незабавно след трансплантирането у реципиента и процесът на възобновяване е равен и по-кратък “, споделя проф. доктор Каракаялъ.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР