Трансплантации на българи навсякъде по света - това планира да

...
Трансплантации на българи навсякъде по света - това планира да
Коментари Харесай

МЗ планира финансиране на трансплантации на българи навсякъде по света

Трансплантации на българи на всички места по света - това възнамерява да финансира страната, в случай че у нас те не могат да бъдат осъществени.

В момента интервенциите се финансират единствено, в случай че се вършат в европейските страни и в такива, с които имаме контракт.

Предложението е това ограничаване да отпадне. Поправките засягат и медикаменти за деца, които касата не поема. Облекчава се редът за тяхната доставка и заплащане към лечебните заведения.

Това беше измежду настояванията на протестиращите родители на деца с онкохематолични болести.

31-годишната Магдалена чака с вяра за трансплантация на бял дроб. Диша с помощта на уред.

Ден без антибиотик нямам - или в болничното заведение, или у дома си ги купувам и по този начин очаквам трансплантация на бял дроб, споделя Магдалена, представена от БТВ.

С измененията здравното министерство уголемява опциите за трансплантации. Ще се финансират интервенции във всички страни по света, в случай че у нас те не могат да се създадат. Извън Европейски Съюз трансплантация на бял дроб да вземем за пример се прави в Съединени американски щати, Турция и Индия. Навсякъде обаче има недостиг на органи.

Надежда е, само че къде ще ги търсим, коя ще е клиниката, за елементарния човек, като не познава местата, разяснява още Магдалена.

След митингите на родители на деца с онкохематологични болести облекчават процедурата, по която на лечебните заведения се заплащат медикаменти отвън листата на касата. Човек от лечебното заведение ще може вместо родителите да подава документите по тази причина.

Второто нещо, което е доста значимо – дава се опция в болничното заведение да има ресурс от медикаменти, тъй че при новодиагностицирано дете лекуването да стартира незабавно, изясни Маргарита Борисова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания”.

Отпада декларирането на дарителска сметка, когато се кандидатства за финансиране от касата. Така сумата ще се поема от касата без значение дали има, или не дарени пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР