Трамвайният транспорт в София е в тежка криза, въпреки политическото

...
Трамвайният транспорт в София е в тежка криза, въпреки политическото
Коментари Харесай

Спаси София: Трамвайният транспорт е в тежка криза

Трамвайният превоз в София е в тежка рецесия, макар политическото говорене, по какъв начин екологичният превоз бил приоритет на Столичната община. Състоянието на инфраструктурата е плачевно - освен на релсовия път, само че и на спирките, светофарите, стрелките и депата, които не са ремонтирани от над 30 години.
Броят на трамваите понижава, като нормално се разчита на дарения от европейски градове на трамваи втора употреба, с които краткотрайно да се закърпи ситуацията.

За да придобием визия за това, какъв брой изоставаме в развиването на този тип превоз, можем да се съпоставим с сходни нам източноевропейски столици и почерпим от техния опит. За последните 10 години в Прага бяха доставени 250 нови съвременни трамваи Шкода, а мрежата беше осъвременена и доста разширена.

Във Варшава пък бяха доставени или поръчани колосалните 494 нови трамвао, а мрежата беше разширена с нов трамваен мост над Висла и километри безконфликтни трасета. Започва строителство на 19 км нови трасета, включително трамваен тунел дълъг 3 км.

В София въпреки това, бяха доставени или поръчани едвам 38 нови мотриси - към 15% от общия брой сформира, а мрежата беше закривана, вместо разширявана.

София се нуждае от амбициозна стратегия за рационализация на трамвайния превоз - масирано, само че качествено поправяне на инфраструктурата и отделянето на трамвайните трасета от колите. С цел привличане на нови пасажери би трябвало предпочитано да бъдат построени трасетата по бул. Тодор Каблешков и до кв. Дървеница. Нуждаем се от минимум 100 нови трамвая през идващите няколко години, които можем да си осигурим посредством тъй наречените рамково съглашение. Нужна е и незабавна рационализация на депата, които действат и наподобяват като че ли са останали в социализма. Столична община би трябвало да спре да закрива трамвайни трасета и да стартира да развива превозът, изживяващ подем по света поради безспорните му преимущества.

Това обаче не може да бъде направено от настоящия шеф на Електротранспорта - Евгений Ганчев, който потвърди, че не умее да пази и ръководи вложенията в трамвайната мрежа. Г-жо Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova - докога ще унищожавате трамваите на София? Защо по времето на трите ви мандата не видяхме амбициозна стратегия за рационализация и уголемение на трамвайната мрежа, както го вършат в Прага и Варшава? Не е ли извънредно време шефът, основал феодална система да бъде заменен с самодеен специалист, който чиновниците няма да ненавиждат?

#СпасиСофия #Трамваи #СпешнаМодернизация

Спаси София, Facebook

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР