Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по

...
Трамваят по линия 6 вече няма да бъде върнат по
Коментари Харесай

София продължава да "унищожава трамвайния транспорт" и няма да върне линия 6 до "Лозенец"

Трамваят по линия 6 към този момент няма да бъде върнат по маршрута си от бул. " Прага " до столичният квартал " Лозенец ", като вместо това ще бъде сменен от тролей, който ще се движи до квартал " Манастирски ливади ". Това решение взеха през днешния ден столичните общински съветници, след дълга полемика, в която опозицията упрекна ръководещите, че " икономисват средства за сметка на жителите ", " систематично унищожават трамвайния превоз " и че краткотрайно са " тероризирали " живеещите по бул. " Скобелев ".

Преди 2 години линията беше " краткотрайно " спряна от придвижване по този маршрут, поради градежа на втория метродиаметър. От тогава линията се движи от кварталите " Обеля " до " Иван Вазов ". През 2010 година пък също като краткотрайна мярка линиите 1 и 7 започнаха да се движат по надземни релси от бул. " Скобелев " до бул. " Витоша ". Двете промени сътвориха спор сред общината и жителите на " Лозенец ", които желаят връщането на трамвая, и живеещите по " Скобелев ", които се оплакват от звук.

Вариантът, който се одобри е тролеят да се движи от кв. " Манастирски ливади ", по трамвайното трасе на бул. " Арсеналски ", през бул. " Черни връх ", бул. " Фритьоф Нансен ", бул. " Патриарх Евтимий ", " Скобелев " до Пета градска болница ". В противоположната посока той ще минава през тунела под Националния замък на културата, където минават трамваите 1 и 7. Тяхното трасе пък ще бъде ремонтирано, като ще се сложи двоен коловоз, за по-бързо и елементарно придвижване. Всички действия ще костват 7 млн. лв.

Така тролеят ще се движи бързо, като се планува разписанието в пиковите часове да е през 8 минути, а през останалото време - 16.

Алтернативата бе линия 6 да резервира маршрута си през тунела под НДК до " Лозенец ". За задачата обаче би бил нужен нов пробив на тунела и основаването на ново трамвайно трасе, като този план би коствал 22 млн. лв..

Според данни на Центъра за градска подвижност пасажерите в трамвай 7 от бул. " Прага " до " Борово " са 1326 на чак, от които 512 слизат а 814 се качват, до момента в който употребилите линия 6 от бул. " Прага " до " Лозенец " са били 294 на час, от които тези, които се качват тогава са 83 на час. Основното натоварване на " шестицата " било от " Обеля " и " Надежда " до центъра. " Доказано е, че най-екологичния и желан превоз в огромните градове, който в София систематично се унищожава ", сподели Милка Христова (БСП). По думите й не е " далновидно " да се унищожават трамваите, за сметка на метрото, както и че " не постоянно леките и евтините решения са най-хубавите ".

В отговор Михаил Владов (ГЕРБ), сподели, че запазването на трамвайната линия ще изисква и построяването на рампа от 240 метра, която " ще осакати центъра " на столицата, като и ще затрудни придвижването на пешеходците. Приетият вид пък предвиждал линиите да са изцяло обезшумени и че решението се прави в интерес на жителите, а не с цел да се " икономисат финансови средства ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР