Тръмп твърди, че трябва да му бъде позволено да обсъжда класифицирани доказателства в домашно съоръжение, създадено, когато той беше президент

...
Бившият президент Доналд Тръмп твърди в съдебни документи в сряда,
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп твърди в съдебни документи в сряда, че от него не трябва да се изисква да отиде в така наречения SCIF – чувствителен информационен център – за да обсъди с адвокатите си класифицираните доказателства в делото за документи, което специалният прокурор Джак Смит заведе срещу него във Флорида.

Вместо това той предлага да му бъде позволено да обсъжда тези материали в съоръжение „във или близо до неговата резиденция“, което преди това е било одобрено за обсъждане на класифицирана информация, когато той беше президент.

Бившият президент Доналд Тръмп говори като основен лектор на 56-ата годишна вечеря на сребърния слон, организирана от Републиканската партия на Южна Каролина на 5 август 2023 г. в Колумбия, Южна Каролина. Бившият президент Доналд Тръмп говори като основен лектор на 56-ата годишна вечеря със сребърния слон, организирана от Републиканската партия на Южна Каролина на 5 август 2023 г. в Колумбия, Южна Каролина. Мелиса Сю Геритс/Гети изображения

Адвокатите на Тръмп не уточниха в коя резиденция, като се аргументираха, че това в публично досие би породило опасения за сигурността, и подчертаха, че не се опитват физически да занесат документите в съоръжението.

Прокурорите изразиха загриженост относно предложението на адвокатите на Тръмп да им бъде разрешено да обсъждат секретни материали с бившия президент в неговия „офис в Мар-а-Лаго и вероятно Бедминстър“. Позволяването на подобни дискусии в частна резиденция би означавало „изключително отношение“.

Прокурорите също така отбелязаха, че Мар-а-Лаго – курортът на Тръмп във Флорида – е мястото, където са извършени предполагаемите престъпления на Тръмп.

С отговора си в сряда екипът на Тръмп заяви, че неговата резиденция е „силно защитено място, охранявано от федерални агенти, което преди това е помещавало защитено съоръжение, одобрено не само за обсъждане, но и за запазване на класифицирана информация“.

Адвокатите на Тръмп твърдяха, че изискването бившият президент да пътува до SCIF във федералния съд в Маями - където ще се съхраняват секретните доказателства - само за да обсъдят материалите, ще създаде "огромни практически и логистични пречки".

„Както необходимият протокол за сигурност около пътуването на президента Тръмп, така и предизвикателствата, свързани с интензивния фокус на медиите и обществеността върху това обвинение, представляват огромна пречка пред способността ни да предоставим съвети на президента Тръмп по отношение на секретни въпроси, които без съмнение са от съществено значение за този случай “, пишат адвокатите на Тръмп. „Предложената от нас алтернатива е както разумна, така и подходяща, предвид извънредните и безпрецедентни обстоятелства на този случай.“

Адвокатът на Тръмп Тод Бланш, в отделна документация, описа подробно логистичните предизвикателства при пътуването до съда в Маями за дискусии с адвокатите си относно класифицирани доказателства. Твърди се, че това ще „би изисквало нощувка в местния район от неговата защитна част, включително членове на тайните служби, както и нощувка от президента Тръмп“, като същевременно се твърди, че операциите на съда ще бъдат сериозно нарушени с посещенията, особено ако обществеността е научила предварително, че Тръмп е посещавал съоръжението.

Протоколите за обработка на секретни открития в случая с документите бяха точка на възпламеняване между екипите на Тръмп и Смит, а прокурорите и бившият президент също не са съгласни относно това колко строги трябва да бъдат правилата за разкриване на доказателства, които той получава в наказателното преследване на Смит за подривна дейност срещу изборите.

Окръг Фултън Фани Уилис и бивш президент Доналд Тръмп. Окръг Фултън Фани Уилис и бившият президент Доналд Тръмп. Getty Images

В последното подаване се казва, че Тръмп и прокурорите са преодолели някои от разногласията си в спора относно заповедта за защита на секретни документи, но тази пречка остава.

„Ограничаването на каквито и да било дискусии с адвокат до предлаганите от правителството SCIFs е неподходящо, ненужно и неосъществимо ограничение, предвид уникалните обстоятелства на достъпа на президента Тръмп до сигурността – а именно, че той живее и работи на сигурно място, което е защитено по всяко време от членовете на Тайните служби на Съединените щати и че предложеното алтернативно местоположение преди това е помещавало зона, одобрена не само за обсъждане, но и за съхранение и преглед на класифицирана информация“, се казва в документацията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР