Тръмп напада окръжния прокурор на Джорджия, когато се задава четвърто обвинение

...
Доналд Тръмп засили атаките срещу окръжен прокурор в американския щат
Коментари Харесай

Доналд Тръмп засили атаките срещу окръжен прокурор в американския щат Джорджия, където бившият президент на Съединените щати скоро може да бъде изправен пред обвинения, свързани с усилията му да бъде отхвърлен резултатите от изборите през 2020 г.

Тръмп се обърна към своята платформа Truth Social в понеделник, като обвини окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, че иска да се намеси в кампанията му за преизбиране през 2024 г. и се опитва да го обвини на „нелепи основания“.

Уилис е прекарал повече от две години в разследване на опитите на бившия президент и неговите съюзници да отменят резултатите от 2020 г. в Джорджия, включително обаждане от януари 2021 г., в което Тръмп призова най-висшия изборен служител на щата да „намери“ достатъчно гласове, за да го достави победа.

Двама свидетели, които преди това са получили призовки, потвърдиха през уикенда, че им е било казано да се явят пред голямо жури в Атланта във вторник, най-ясната индикация досега, че Уилис ще се опита да получи наказателно обвинение по случая.

Уилис вече посочи, че ще поиска обвинения този месец, а през последните седмици мерките за сигурност около окръжния съд бяха повишени.


„Не, не съм намесил изборите!“ Тръмп написа в публикация с главни букви в Truth Social в понеделник, продължавайки да твърди невярно, че изборите, които е загубил от президента Джо Байдън, са били помрачени от широко разпространени измами.

„Тези, които манипулираха и откраднаха изборите, бяха тези, които извършиха манипулирането и те са слузта, която трябва да бъде преследвана. Направих перфектно телефонно обаждане в знак на протест. Защо това фалшиво дело не беше заведено преди 2,5 години? Намеса в изборите!“ каза той.

Ако Тръмп бъде обвинен в Джорджия, това ще бъде четвъртото му повдигане на наказателно обвинение от март и второто му по обвинения, свързани с усилията му да отмени изборите през 2020 г.

Бившият републикански президент пледира невинен в съдебна зала във Вашингтон, окръг Колумбия, в началото на август по четири федерални обвинения, свързани с твърдения за намеса в избори, включително заговор за измама на Съединените щати и заговор за възпрепятстване на официално производство.

Американските прокурори обвързаха Тръмп с бунта в Капитолия на 6 януари 2021 г., когато тълпа негови поддръжници се опитаха да попречат на Конгреса да удостовери изборната победа на Байдън.

Тръмп също е изправен пред щатски обвинения в Ню Йорк за плащане на тайни пари на звезда от филми за възрастни и федерални обвинения, свързани с обвинения, че е боравил неправилно с класифицирани правителствени документи в имението си във Флорида.


Въпреки това, тъй като правните му проблеми се увеличиха през последните няколко месеца, подкрепата му сред гласоподавателите на Републиканската партия остава силна, според скорошни проучвания.

Проучване на New York Times/Siena College, публикувано в края на юли, показа, че Тръмп има 54 процента подкрепа сред вероятните гласоподаватели на първичните избори на Републиканската партия, в сравнение със 17 процента за най-близкия му съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Все пак някои правни експерти казаха, че случаят в Джорджия може да бъде един от най-мощните срещу Тръмп.

„Мисля, че хората ще бъдат изненадани от нивото на подготвеност и нивото на сложност на прокуратурата“, каза Клинт Ръкър, който е бил прокурор в окръг Фултън повече от 25 години, преди да напусне през 2021 г. „Това офисът не е някаква малка затънтена селска организация, която бърка в топката и не знае как да си върши работата.“

Очаква се Уилис да повдигне обвинения на няколко души, вероятно като използва широкия статут на държавата за рекет. Нейното разследване започна скоро след като Тръмп се обади по телефона на висшия изборен служител в щата, републиканеца Брад Рафенспергер, и го призова да „намери“ достатъчно гласове, за да промени резултата.

В допълнение към усилията за оказване на натиск върху длъжностни лица в Джорджия, Уилис е проучвал пробив в изборни машини в селски окръг и заговор за използване на фалшиви избиратели в опит да се спечелят електоралните гласове в щата за Тръмп, а не за Байдън.


Джеф Дънкан, бивш заместник-губернатор на щата, каза пред CNN, че е бил помолен да свидетелства във вторник.

„Със сигурност ще отговоря на всички въпроси, които ми бъдат поставени“, каза Дънкан, републиканец, който критикува фалшивите твърдения на Тръмп за изборите през 2020 г.

Независим журналист, Джордж Чиди, също каза в публикация в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, че също е бил инструктиран да се появи във вторник.

Чиди е писал за случилото се на тайна среща на предполагаемите фалшиви избиратели в столицата на щата през декември 2020 г.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР