Тръмп казва, че подкрепя тестовете за умствена компетентност за президентство на фона на опасения относно възрастта

...
Бившият президент Доналд Тръмп, най-възрастният кандидат за президент на Републиканската
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп, най-възрастният кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г., каза, че не трябва да има възрастова граница за президентския пост, но изрази подкрепа за изискването на тестове за умствена компетентност за кандидатите.

„Изцяло съм за тестовете“, каза Тръмп пред Кристен Уелкър от NBC в клип от интервю, излъчен в събота, цитирайки когнитивен тест, който е направил през 2020 г. в Националния военен медицински център „Уолтър Рийд“. „Успях. Разбирам всичко както трябва.

Но бившият президент, 77, изрази съмнение относно практичността на изискването за такъв тест, добавяйки: „Много хора казват, че не е конституционно да се прави“.

Коментарите на Тръмп идват, когато той значително води републиканската президентска група, за да се изправи срещу президента Джо Байдън, който е на 80 години, през 2024 г.

На въпрос дали има нужда ново поколение да поеме кормилото, Тръмп каза: „Винаги е време за ново поколение“.

Но, добави той, „Някои от най-великите световни лидери са били на 80 години“, въпреки че 77-годишният бързо поясни, че „между другото не е много близо до 80 години“.

Възрастта на действащия президент и фаворита на Републиканската партия повдигна въпроса дали са годни за длъжност, а други кандидати за президент използваха въпроса, за да твърдят, че няма да бъдат ефективни лидери.

Но Тръмп каза, че проблемът с неговия предшественик е „по-голям“ от възрастта му.

„Не мисля, че Байдън е твърде стар, но мисля, че е некомпетентен“, каза Тръмп. „И това е по-голям проблем.“

Байдън, който ще бъде на 82 години в началото на следващия си мандат, ако бъде преизбран, също отхвърли опасенията за възрастта си през последните месеци. На въпрос защо 82-годишен би бил най-подходящият за президент, Байдън каза пред MSNBC през май, че е „придобил адски много мъдрост“.

„По-опитен съм от всеки (който) някога се е кандидатирал за поста“, каза той, добавяйки, че смята, че е доказал, че е ефективен.

Скорошно проучване на CNN обаче показа, че приблизително три четвърти от американците казват, че са сериозно загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на текущото му ниво на физическа и умствена компетентност и способността му да изкара още един мандат, ако бъде преизбран.

Пълното интервю на Тръмп с Уелкър от NBC ще бъде излъчено в неделя сутринта в „Среща с пресата“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР