Тръмп иска дисквалификация на американски съдия по дело за федерални избори

...
От Андрю ГаудсуардВАШИНГТОН (Ройтерс) – Бившият президент на САЩ Доналд
Коментари Харесай

От Андрю Гаудсуард

ВАШИНГТОН (Ройтерс) – Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде в понеделник молба за дисквалификация на американския окръжен съдия Таня Чуткан от ръководи едно от наказателните дела, обвиняващи го в опит да отмени загубата му на президентските избори през 2020 г.

Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация през 2024 г., каза миналия месец, че планира да поиска и отвода на Чуткан като промяна на мястото за делото.

Тръмп твърди в съдебно дело, че предишните изявления на Chutkan, които изглежда се отнасят до ролята му за оказване на влияние върху нападението на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г. от негови поддръжници, повдигат въпроси относно нейната безпристрастност по делото.

В съдебната документация се цитира забележка, направена от Чуткан на изслушване през 2022 г. на обвиняем за бунт в Капитолия, в която тя предполага, че бунтовникът е бил мотивиран от „сляпа лоялност към един човек, който , между другото, остава свободен до ден днешен", след като някои обвиняеми твърдят, че смятат, че правят това, което Тръмп иска.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че коментарът показва убеждението на съдията, че Тръмп "трябва да бъде преследван и затворен .”

Тръмп е обвинен от специалния прокурор на САЩ Джак Смит по четири престъпления за предполагаем заговор за подкопаване на резултатите от изборите през 2020 г. Това е едно от четирите наказателни дела, пред които е изправен, докато се кандидатира за републиканската номинация през 2024 г. Той се пледира за невинен по всички обвинения.

„Въпреки че съдия Чуткан може наистина да възнамерява да даде на президента Тръмп справедлив процес – и може да повярва, че може да го направи – нейните публични изявления неизбежно опетняват това производство, независимо от резултата“, пишат адвокатите на Тръмп.

Тръмп често критикува Чуткан в своя сайт за социални медии, откакто тя беше произволно назначена да председателства по делото за изборите във федералния съд във Вашингтон.

Чуткан определи дата на делото за март 2024 г. поради възраженията на Тръмп и неговите адвокати, които се опитаха да отложат производството до 2026 г. Съдията също преди това предупреди Тръмп за опити да повлияе на потенциални свидетели по делото.

Обвинителният акт във Вашингтон не повдига изрични обвинения на Тръмп за атаката от 6 януари, но твърди, че той е използвал бунта в опит да забави сертифицирането на Конгреса поражението му от демократа Джо Байдън.

Чуткан, който беше номиниран от бившия президент демократ Барак Обама, се произнесе срещу Тръмп през 2021 г. по гражданско дело, което той заведе, опитвайки се да защити документите си в Белия дом от комисията на Камарата на представителите на САЩ, която разследва атаката на Капитолия.

„Президентите не са крале и ищецът не е президент“, пише Чуткан в това решение.

Тръмп също в понеделник поиска да отхвърли седем от обвиненията, които той е изправен в отделно дело в Джорджия, като твърди, че е имунитет срещу наказателно преследване за действия, които е предприел в официалното си качество на президент.

(Репортаж от Андрю Гаудсуард, допълнителен репортаж от Канишка Сингх и Джак Куин; редактиране от Рами Аюб и Скот Малоун)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР