Тръмп иска да види сключена сделка, преди да влезе в

...
Тръмп иска да види сключена сделка, преди да влезе в
Коментари Харесай

ЕС и САЩ не постигат напредък в преговорите за търговска сделка

Тръмп желае да види подписана договорка, преди да влезе в акцията по преизбирането си

" Не мисля, че Съединени американски щати са подготвени да стартират договарянията за митата ", съобщи неотдавна еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Европейски Съюз е обезпокоен, тъй като 10 месеца откакто американският президент Доналд Тръмп и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер реализираха комерсиално помирение, даващо " зелена светлина " за договаряния за понижаване на митата за индустриалните артикули, няма съответни признаци за прогрес.

Двете страни се упрекват взаимно за неналичието на резултати, написа Вloomberg. Представители на Европейски Съюз настояват, че администрацията на Тръмп няма време да се занимава с бюрокрацията в Брюксел, тъй като е разсеяна от ескалиращото напрежение с Китай и потребността от бърза договорка с Япония. Вашингтон пък вижда спънки в възходящата поляризация на Европа, демонстрирана от скорошните избори за Европейски парламент, довели до фрагментация на обичайните дясноцентристки и лявоцентристки партии.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сделка по изискванията на Тръмп?

" Виждаме един Европейски Съюз, който се бие на толкоз доста фронтове, че просто не мисля, че те ще бъдат способни да договорят тази договорка със Съединени американски щати ", показва Хедър Конли, началник на европейската стратегия към Center for Strategic and International Studies. Брюксел в действителност има много свои проблеми – Brexit още веднъж е в безпорядък след заявката на премиера Тереза Мей, че подава оставка; източноевропейските страни флиртуват с концепцията за " нелиберална народна власт " ; стопанската система на блока продължава да е нежна.

Крайният период от 180 дни, който Тръмп дефинира за договарянията с Европейски Съюз и Япония за понижаване на техния експорт на коли и авточасти за Съединени американски щати, демонстрира неговия метод последователно да усилва натиска върху комерсиалните сътрудници, с цел да подписа договорка по своите условия. Това е негова запазена марка в връзките му с Китай, Северна Корея, Иран, а в този момент и с Европейски Съюз.

Тръмп желае да види подписани покупко-продажби, преди да влезе в акцията по преизбирането си. Но индикациите за съглашение с Европа не са положителни. Крайният период за колите ще настъпи тъкмо, когато новата Европейска комисия поеме щафетата от Юнкер.

Париж и Берлин гледат в разнообразни направления

Германия и Франция наподобява, че имат много разнообразни хрумвания по отношение на договорката със Съединени американски щати. Френският президент Еманюел Макрон оглавява съпротивата против американските опити да се включи земеделието в договарянията. Европейски Съюз упорства, че Тръмп се е отказал от това желание още при срещата с Юнкер предходната година. Мнозина във Вашингтон обаче настояват, че всяко съглашение, което не включва земеделието, няма да мине през Конгреса.

Други грижи мъчат Германия. Страната, която е изнесла коли и авточасти за 27.2 милиарда евро през 2018 година, е по-обезпокоена от опасността на Тръмп за автомита, а не толкоз за отбраната на европейските аграрни ползи. Всичко това предвещава затруднения за комерсиалните договаряния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР