Тръмп и съюзниците му са изправени пред обвинения в рекет в Джорджия — ето какво трябва да знаете за присъдите за присъди на RICO

...
Обвинението на голямото жури срещу бившия президент Доналд Тръмп и
Коментари Харесай

Обвинението на голямото жури срещу бившия президент Доналд Тръмп и 18 съобвиняеми започна съдебно пътуване, което може да приключи най-малко пет години лишаване от свобода, ако бъдат осъдени съгласно устава за рекет на Джорджия.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис се води дело, което прилага Закона за повлияните от рекет и корумпирани организации (RICO) на Джорджия към всичките 19 обвиняеми по делото, произтичащи от от предполагаеми опити за отмяна на президентските избори през 2020 г. в Грузия. Мнозина също са изправени пред изборни измами и други обвинения по делото.

Използването на статута на RICO, първоначално предназначен да премахне мафиотските синдикати и лидери на банди от улиците, може да доведе до затвор, каза Уилис в понеделник вечерта .

Повдигането на обвинения срещу Тръмп по обвинения в Джорджия ще бъде в съд, който позволява камери — за разлика от другите му 3 обвинения

Случаят в окръг Фултън може да представлява друга потенциална опасност за Тръмп, който е изправен пред 13 точки, включително обвинението RICO. Ако бъде осъден за някое от тези щатски престъпления, няма да има достъп до федерално помилване. В много щати губернаторът е този, който притежава правомощията за помилване, но не и в Джорджия, където петчленният съвет на щата Джорджия по помилванията и предсрочните освобождавания — избран от губернатора и потвърден от Сената на щата — е единственият орган, упълномощен да предоставят условни освобождавания, помилвания, отсрочки и замени.

Обвиняемите, признати за виновни в Грузия, също не могат незабавно да подадат молба за помилване след осъждане и според указанията за кандидатстване им е позволено да поискат помилване само след като са изтърпели присъдата си.

Според насоките за молба за помилване в Джорджия, лице „трябва да е изтърпяло всички присъди най-малко пет години преди да кандидатства“ и „не може да има висящи обвинения“, наред с други изисквания. Индивидите „могат да поискат освобождаване“ от правилото за пет години, „ако се докаже, че периодът на изчакване забавя квалификацията за работа в избраната от тях професия“, според молбата за помилване на Грузия.

Уилис каза, че иска да види процеса през следващите шест месеца, въпреки че в крайна сметка ще зависи от съдията да определи дата на процеса. Шест месеца след това щяха да поставят делото точно в сезона на първичните президентски избори.

В понеделник вечерта адвокатите на Тръмп разкритикуваха начина, по който окръг Фултън се справи със случая.

„Това едностранно голямо жури презентацията разчиташе на свидетели, които таят свои лични и политически интереси – някои от които проведоха кампании, рекламиращи усилията си срещу обвиняемите и/или спечелиха от сделки с книги и възможности за работа в резултат на това“, казаха адвокатите на Тръмп Дрю Финдлинг, Дженифър Литъл и Мариса Голдбърг в изявление. „Очакваме с нетърпение подробен преглед на това обвинение, което несъмнено е също толкова погрешно и противоконституционно, колкото беше целият този процес.“

В момента Тръмп е изправен пред три други групи обвинения в престъпления – федерално дело във Вашингтон, окръг Колумбия, заради усилията му да остане на власт след загубата на президентските избори през ноември 2020 г., федерално дело в Маями за боравенето му с класифицирани документи след президентството и щатско дело в Ню Йорк относно обстоятелства около предполагаема схема за „потайни пари“. Тръмп се е признал за „невинен“ във всеки случай.

Всичките четири процеса потенциално биха могли да се проведат през 2024 г., когато Тръмп прави третата си кандидатура за Белия дом.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР