Тръмп дори заплаши да увеличи митата, ако Пекин не промени

...
Тръмп дори заплаши да увеличи митата, ако Пекин не промени
Коментари Харесай

САЩ притиснаха Китай с още по-тежки мита в опит да постигнат сделка

Тръмп даже заплаши да усили митата, в случай че Пекин не промени комерсиалната си политика

Още по тематиката
Най-големите американски компании направиха коалиция против Тръмп поради митата

Exxon Mobil, Chevron, Microsoft, Alphabet, Apple, Amazon, Walmart и други считат, че комерсиалната война е пагубна
12 сеп 2018
Съединени американски щати и Китай си размениха нови мита, няма аспект за договорка

От началото на комерсиалния спор до момента са обмитени артикули за 100 милиарда $
23 авг 2018
Съединени американски щати притискат Китай с по-високи мита, с цел да рестартират договарянията

Тръмп заплаши идващите мита върху китайски импорт за 200 милиарда $ да са 25% вместо оповестените 10%
1 авг 2018 " Призовавам водачите на Китай да подхващат незабавни ограничения и да прекратят неточните търговски практики на страната. Надявам се, че в последна сметка аз и президентът Си Цзинпин ще разгадаем тази обстановка. " Това съобщи американският президент Доналд Тръмп, откакто Съединени американски щати постановиха нови 10-процентови мита върху вноса на китайски артикули на стойност 200 милиарда $. Това е последният и най-сериозен удар на Вашингтон – досега в действие са мита върху артикули на обща стойност 50 милиарда $, само че по думите на Тръмп нещата могат да ескалират още.

Кой ще мигне пръв

Ходът на американската администрация се очакваше от седмици. Тръмп, наподобява, има вяра, че в даден миг Китай ще се огъне пред растящите мита. Въпреки че Тръмп заплаши с мита върху артикули за 267 милиарда $, в случай че Китай отговори с мита върху американски артикули, малко след изказването на президента китайският зам. министър-председател Лиу Хе свика среща, на която да бъдат разисквани опциите за контрамерки.

" Президентът Тръмп е сериозен предприемач и се пробва да притисне Китай, с цел да получи отстъпки при договарянията. Не считам, че сходна тактичност ще сработи при Китай ", разяснява пред Reuters Фанг Цзинхай, заместник-председател на китайската комисия за надзор на скъпите бумаги. Според Цзинхай с наличните парични и фискални варианти Китай ще може да понесе удара.

До момента нито Китай, нито Съединени американски щати дават знак, че ще се огънат. От месеци комерсиалните делегации на двете страни организират договаряния, само че без прогрес.

Американската администрация е раздвоена

През последните няколко седмици членове на американската администрация водят нажежен вътрешен спор по отношение на метода към Китай, написа в собствен разбор Financial Times. Според изданието комерсиалният консултант на Белия дом Питър Наваро и комерсиалният представител на Съединени американски щати в Китай Робърт Лайтхайзър поддържат по-твърди ограничения, до момента в който министърът на финансите Стив Мнучин и висшият стопански консултант Лари Кудлоу са срещу. Решението митата да бъдат налагани поетапно е опит за балансиране на двата метода, написа FT.

Новите мита

За разлика от предходните мита, които бяха ориентирани против бизнеса (обмитен беше вносът на стомана и алуминий), новите ще обиден бързооборотни артикули като електроника, хранителни и текстилни артикули и други. Решението беше разкритикувано от политици във Вашингтон, съгласно които тактиката на администрацията не би трябвало да ощетява потребителите. разнообразни бизнес групи също се оповестиха срещу.

" Ако се вкарат, тези мита ще имат както кратковременен, по този начин и дълготраен резултат върху Съединени американски щати – от по-високи сметки на касата в магазина до загуба на въздействие в софтуерния бранш ", разяснява пред FT представител на няколко компании от Силициевата котловина.

Митата в началото ще са 10%, само че ще се усилят до 25% до края на годината, което ще даде на американските компании известна пролонгация, с цел да пренасочат веригите си за доставяне към различни страни, заяви върховен държавен чиновник.

В листата с над 6000 типа китайски артикули, препоръчан от службата на комерсиалния представител на Съединени американски щати, са включени необятна гама електронни артикули, рутери, устройства, свързани с интернет, устройства за предаване и приемане на данни, изображения и глас, както и доста други потребителски артикули - от мебели до чанти, прахосмукачки, строителни материали и морски деликатеси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР