Траки от Родопите са се заселили в Троя веднага след

...
Траки от Родопите са се заселили в Троя веднага след
Коментари Харесай

Траки от Родопите са живели в Троя, показват последните археологически изследвания

Траки от Родопите са се заселили в Троя незабавно след митичната война, разказана от Омир. Това демонстрират археологическите проучвания на известния в нашата просвета седми пласт на именития град. Вероятно става дума за огромна група преселници, които са търсили нови източници в една изменяща стопанска система в късната бронзова ера.
Прочетете още
Когато първите проучватели на Троя разкрили следите им, били извънредно озадачени. И дълго време въпросът кои са тези хора бил една от най-големите загадки за тях.



Основите на тези къщи се намират в един от най-важните пластове за нас - пласт 7Б2. Тук археолозите първоначално са разкрили не виждана дотогава керамика, назовават я букел керамика. По късно се оказва, че тя е тракийска, а хората, живели тук, са траки от Родопите.

" В началото за нас огромният въпрос беше какво се случва незабавно след Троянската война. Тук този е точно от това време – в цитаделата, до крепостната стена и западната врата. При градежа на тези къщи, които са доста дребни, строени небрежно и некачествено, е употребена техника, която е присъща за някои региони на Балканите. Къщите са издигнати в цитаделата, което значи, че тази крепост очевидно към този момент не е била значима за отбраната на града ", споделя проф. Рустем Аслам, съобщи Българска национална телевизия.



Освен техниката на строителство, по-късно учените намират и напълно явни сходства с тракийската керамика от Родопите. И към този момент сигурно могат да върдят че Троя е населявана близо век от тракийци.

" Траките наподобява са търсили нови места да се заселят, намираме техните следи на Галиполския полуостров в Западна Анатолия ", изясни проф. Аслам.

Наши откриватели пък вземат решение да стигнат по-далеч в опит да схванат от къде тъкмо идват траките. И изследват състава на керамиката от Троя и Родопите.

" Те носят културата си и анализите демонстрират, че в действителност тази керамика не е създавана в Троя, а отвън Троя. Т.е., тя е създавана на Балканите и е донесена дружно с това тракийско население. Независимо от това, че в Троя се създава доста хубава керамика на колело, така наречен минийска керамика ", разяснява Проф. Диана Гергова.



Връзките на тракийците с Троя може да се открият и в епичния роман на Омир. Заедно с археологията, дават по-сигурна визия за античния народ, от който самичък цар Приам е търсил помощ. И е получил. Така славата за храбростта се носи през вековете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР