Тракерите знаят дори колко голям е мониторът ви. И всичко,

...
Тракерите знаят дори колко голям е мониторът ви. И всичко,
Коментари Харесай

Кой ни следи в интернет: Знае се дори колко голям е мониторът ви, както и всичко, което сте правили онлайн

Тракерите знаят даже какъв брой огромен е мониторът ви. И всичко, което сте правили в интернет…
Когато по-рано тази година журналистът от New York Times Фахрад Маньо е потърсен от негов сътрудник, работещ по Privacy Project на изданието с въпроса дали има интерес да бъде проследена цялата му онлайн интензивност, Маньо си мисли, че сътрудника му се майтапи. Но не – планът е сериозен и цели да покаже по какъв метод се събират данните на потребителите онлайн, написа Webcafe.bg.
Подобно на колоноскопия, сходен план изисква малко специфична подготовка. Журналистът би трябвало да конфигурира на компютъра си версия на браузъра Firefox, основана от откриватели на отбраната на персоналните данни, с цел да видят по какъв начин уеб уеб страниците наблюдават данните на потребителите.

В продължение на няколко дни този Invasive Firefox сформира цялостен дневник на всички уеб сайтове, които Маньо посещава и ревизира всички рекламни тракинг сървъри, които наблюдават сърфирането му, както и всички данни, които те събират.
След това той изпраща всички събрани данни на сътрудниците си в New York Times, които реконструират всичко, което е правил в интернет и всичко, което интернет е събирал за него – една цялостна инвазивна картина на цифровия му живот.
Какво открива този опит?

Важната констатация е тъкмо каквато човек би очаквал – всичко, което вършиме онлайн, се записва в изключителни детайлности от другите тракери на информация, лишавайки потребителите от каквото и да е персонално пространство.
И въпреки всичко, макар че сходно нещо може да бъде предстоящо във времена, в които отвред ти повтарят, че всяка твоя стъпка в интернет се следи, мащабите на цялата тази активност по следене са шокиращо огромни.
Дори и къс престой в интернет, просто с цел да провериш новините, количеството информация, събрано за дейностите ти е голямо.

Самият Маньо споделя за съответен ден от плана – денличен ден, в който той написа материал за политическата тактика на Елизабет Уорън, който в се изисква голям брой търсения в Гугъл, гледане на видеа в YouTube и визити на новинарски уеб сайтове и уеб сайтове на самите претенденти. В този ден още с стартирането на браузъра той бива покрит от рекламни тракери, които го разпознават с 19-цифрово число и наблюдават дейностите му страница по страница, до момента в който обикаля в интернет.
Той открива, че не е нужно даже да посещава някакви съмнителни уеб сайтове или да прави нещо извънредно в интернет, с цел да задейства тракерите. Просто където и да попадне, той бива наблюдаван, а информацията за дейностите му – складирана и записвана.

Това се случва всеки ден, от самото начало, и единствената причина, заради която го одобряваме, е че се случва без нашето категорично познание, в удобен мрак, за който даже не подозираме. И хората биха се разбунтували, в случай че знаеха за мащабите на цялата тази действителност.
Къде живеете
Един тракер на Advertising.com да вземем за пример получава точното местонахождение като географска широчина и дължина – с акуратност до към 1 километър. Няколко други тракери са събирали информация къде се намирам, в това число град, щат, страна и пощенски код. Те базират тази информация на персоналния IP адрес на дадения човек, като по този метод това следене става непрекъснато. Такива компании употребяват данните, с цел да таргетират рекламата си, само че могат да ги употребяват също по този начин и за следене на това ка къде се движи човек, с цел да си построяват по-детайлна картина на ползите и интензивността му.

Уиджети или тракери?
Тракинг скриптове като този на Twitter разрешават на уеб страниците да прибавят потребни функционалности, като бутони за шерване. Но скриптовете постоянно извършват и функционалността на тракери, целящи да регистрират визити на уеб страниците и да построяват профили на потребителите.
В този случай, Twitter може да употребява информацията за тази страница, с цел да предлага нови почитатели или да продава по-таргетирани реклами в платформата си.
Интернет не е юридически, с цел да може да следи хората от уебсайт на уебсайт. Това обаче не стопира рекламодателите. Те са създали технологии за шерване на идентификатори сред уеб страниците. По този метод се получава една линия от тракери, които споделят между тях неповторимите идентификатори за съответен консуматор, до момента в който той браузва в интернет. От това се възползват редица компании, в това число Amazon, Yahoo, Гугъл, както и по-слабоизвестни компании като SpotX и Quantcast.

Отпечатък
Дори когато фирмите нямат идентификатор, с цел да наблюдават държанието на потребителите, могат да употребяват сигнали от компютрите и устройствата им, с цел да отгатнат кои са те в другите уеб сайтове. Така действително тези тракери получават получават повече информация за персоналния ви компютър, в сравнение с бихте си показали, че би била потребна. Включително и това какъв е размерът на екрана ви, резолюцията му, какъв браузър ползвате, с каква операционна система сте и така нататък

Политическо следене
Сайтовете на претендентите за президент от Демократическата партия Елизабет Уорън и Пийт Бътигиг също употребяват нападателно онлайн следене. Техните уеб сайтове изпращат данни до Фейсбук, Twitter, Гугъл, Amazon и към дузина други външни тракери.
Сайтът на Уорън също по този начин изпрати е изпратила координатите на Маньо до Heap Analytics, откъдето обработват данните, с цел да се види дали живее в щат, в който се организират ранни първоначални избори.

Новинарските уеб сайтове са измежду най-агресивните в тракинга
От всички посетени от журналиста уеб сайтове, новинарските уеб сайтове, в това число New York Times и Washington Post, имат най-вече запаси за следене. Това ненапълно се дължи на обстоятелството, че тези уеб сайтове демонстрират повече реклами, които зареждат повече запаси и спомагателни тракери. Но новинарските уеб сайтове постоянно се занимават с повече следене спрямо други сектори, съгласно проучване от Принстън.

Гугъл, Гугъл на всички места
Собствените домейни на Гугъл не съдържат толкоз доста тракери. Същото важи и за Фейсбук. Но това е по този начин, тъй като те разполагат множеството от тракерите си на други уеб уеб сайтове. Гугъл участва на всеки посетен от журналиста уебсайт, събирайки информация за това къде живее, какво устройство употребява, както и всичко, което преглежда.

Истината е, че софтуерните компании знаят доста повече за вас самите, в сравнение с даже някои от околните ви хора, наблюдавайки ви от мрака на тази невидима част на интернет, скрита в кодове и скриптове.
И това е действителността, без значение дали ни харесва, или не. Неприкосновеността на персоналното пространство от дълго време е мит.
Инфо: Флагман

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР