Трагично е състоянието на библиотечния фонд. Това става ясно от

...
Трагично е състоянието на библиотечния фонд. Това става ясно от
Коментари Харесай

Библиотечният фонд на националната библиотека е застрашен

Трагично е положението на библиотечния фонд . Това излиза наяве от осъществен одит на Сметната палата на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " (НБКМ) за интервала от 01.01.2014 година до 30.06.2016 година

Завидното количество библиотечни единици към 2015 година наброява 8 млн. по данни на Национален статистически институт, само че осведомителната система за ръководство на библиотечния фонд, въведена в Библиотеката от 2010 година, към края на 2016 година обгръща едвам 11% от библиотечния фонд.

При одита е открито, че управленията на Министерството на културата и на Националната библиотека не са основали задоволителни условия за опазването на това културно завещание . Причина за това е хроничното недофинансиране на НБКМ .

Разработените от Министерството на културата и одобрени от Министерския съвет общ и допълващ стандарти за финансиране на активността на Националната библиотека на база на индикаторите " брой чиновници " и " брой закрити площи с размер над 12 000 кв.м. " не регистрират статута й като държавен културен институт с национално значение, годишното повишаване на библиотечния фонд и незадоволителния сграден фонд за неговото вярно предпазване.

Още от 1964 година има рецесия на книгохранилищата в Националната библиотека. Тогава за пръв път е проведено първото външно книгохранилище в непригодена за задачата постройка .

 С 530 лв. заплати специалистите от Националната библиотека излизат на митинг
С 530 лв. заплати специалистите от Националната библиотека излизат на митинг

Обещанието е от 2015 година, напомнят синдикатите

Библиотечният фонд се съхранява с изключение на в главната постройка на Националната библиотека, по този начин и в няколко други парцели към София, които не дават отговор на условията за неговото съответно предпазване и организация.

Преобладаващата част от пространствата не са нито задоволително осветени, нито климатизирани, в някои от тях има течове, а заради дефицит на място, част от книгите са поставени на земята.

В резултат част от съхранявания библиотечен фонд е повреден, погубен или негоден.

Така се рискува да бъде изгубено национално културно завещание .

Изпълнението на дейностите по консервация, реституция и цифровизация на библиотечни единици от библиотечния фонд в НБКМ зависи от ресурсното обезпечаване на активността на НБКМ, а не от нуждата от тях съгласно положението на библиотечните единици.

 Протест приготвят в Националната библиотека
Протест приготвят в Националната библиотека " Св.Св. Кирил и Методий "

Административният потенциал на НБКМ не е задоволителен и понижава, защото не е съгласуван с управлявания библиотечен фонд. Заплатите са към минималната за страната. В същото време броят на ръководените библиотечни единици приблизително от един чиновник в НБКМ надвишава същия индикатор за Националната библиотека на Германия и този за Националната библиотека на Конгреса в Съединени американски щати. През 2016 година библиотечният фонд, ръководен от 1 чиновник в НБКМ, възлиза на 39 хиляди библиотечни единици.

Заради проблемите в библиотечния фонд не може да се подсигурява обновяването му със наложителните депозити на екземпляри на всички книги и изявления. С това се лимитира достъпът на читателите до настоящи издания.

Ефективността на Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " по опазването на културното завещание на страната, е съществено предизвикателство заради отсъствието на политика за целеустремено развиване на НБКМ като единствен културен институт с национално значение в региона на библиотечното дело; ефикасни дейности за обогатяване, поддържане, предпазване и запазване на библиотечния фонд като част от културното и историческо завещание на страната; условия за даване на първокласен а библиотечно-информационна услуга.

Сметната палата е дала на министъра на културата 3 рекомендации, едната от които съдържа в себе си 5 подпрепоръки , и на шефа на Националната библиотека - 11 рекомендации за премахване на проблемите и възстановяване на активността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР