Трагичната смърт на 36-годишната лейди Даяна през 1997 година разтърси

...
Трагичната смърт на 36-годишната лейди Даяна през 1997 година разтърси
Коментари Харесай

Кралицата на сърцата: 25 години от смъртта на лейди Даяна


Трагичната гибел на 36-годишната лейди Даяна през 1997 година раздруса британците и провокира вълна от съпричастие. С какво тя остава в сърцата на хората и до през днешния ден - 25 години след гибелта си?

" Трябва да си дадем сметка, че от всички иронии, преследвали я през живота ѝ, тази е може би най-голямата: по какъв начин едно момиче, носещо името на гръцката богиня на лова, се трансформира в най-преследвания човек на новото време “. Трудно е да бъдат забравени тези горчиви думи на Чарлз Спенсър, изречени преди 25 години на погребението на по-голямата си сестра.

Даяна, принцесата на Уелс, умря на 36-годишна възраст при злополука с кола на 31 август 1997 година в Париж. При тежкия случай починаха още нейният компаньон Доди ал-Файед и водачът на колата Анри Пол. Жив остава единствено бодигардът на принцесата Тревър Рийс-Джоунс.

Шок, печал и яд след гибелта на Даяна

Смъртта на Даяна хвърли света в потрес. Обстоятелствата към нейната гибел провокираха по едно и също време тъга и яд. Защото лейди Даяна, която се беше трансформирала в „ най-фотографираната жена в света, в действителност е била преследвана от папараци в нощта на злополуката. За да се отскубне от тях, автомобилът, в който е била Даяна, навлиза с огромна скорост в един от тунелите под Сена и се блъска съдбовно в бетонна колона. В този смисъл за нейната гибел беше упрекнат булевардният щемпел, над който се изля целият яд на брата на Даяна, на двамата ѝ синове – принцовете Уилям и Хари, и на цялата общност.

Кралица Елизабет и принц Филип преглеждат цветята, оставени в символ на респект към Даяна

През 1999 година - две години след гибелта на принцесата - френски следователи хвърлиха виновността напълно върху водача на колата Анри Пол. Според тях той е карал под въздействието на алкохол и на лекарства, които се изписват с рецепта. Девет години по-късно английски съд стигна до различен извод: злополуката е била  породена по немарливост от водача на колата Анри Пол и тези на преследващите ги фотографи-папараци.

Сложни взаимоотношения с медиите

Мненията се разминават за това до каква степен самата принцеса Даяна е взела участие интензивно в построяването на своя личен медиен облик. За тази полемика способства и бестселърът на Андрю Мортън от 1992 година, озаглавен „ Даяна – нейната същинска история “. Както и изявлението на принцесата за журналиста Мартин Башир от 1995 година, поради което БиБиСи беше остро подложено на критика за нарушаването на съществени журналистически стандарти.

Сватбени фотоси след церемонията на 29.07.1981 година

Във въпросното изявление за предаването „ Панорама “ на БиБиСи Даяна споделя следното: „ Бяхме трима души в този брак, по тази причина ни беше малко тясно “. С това  принцесата е имала поради дългогодишната извънбрачна връзка на престолонаследника принц Чарлз с Камила Паркър-Боулс, в това време негова брачна половинка. Освен това Даяна приказва в това сензационно изявление за своите лични афери, за болестта си от булимия и опитите да постави завършек на живота си поради високите условия към нея като член на кралското семейство.

Огромна известност

Всичко това не се отрази на голямата известност на принцесата измежду британците, която се дължи евентуално на това, че Даяна водеше живот, с който хора от най-различни пластове на обществото можеха да се разпознават: на съзнателна, само че незаслужено третирана брачна половинка, на любяща и всеотдайна майка, на блестяща фешън икона, на същинска кралица, на любителка на поп-музиката и запалена танцьорка, както и на буйна защитничка  на бездомните и болните.

Даяна се ръкува без ръкавици с болен от СПИН

Решението ѝ да се ръкува без ръкавици с болен от СПИН, с което тя наруши кралския протокол, беше несъмнено след това от изданието Insider.com като „ един от най-великите филантропични моменти “. По-късно Даяна се ангажира интензивно в акции за унищожаване на противопехотните мини и в поддръжка на изкуството.

Тя искаше да е " кралица на сърцата "

Когато на 31 август 1997 година беше огласена гибелта на принцеса Даяна, тогавашният английски министър председател Тони Блеър я назова пред медиите „ принцесата на народа, каквато тя вечно ще остане в нашите сърца и мемоари “.

В упоменатото изявление за БиБиСи принцеса Даяна споделя също и това: „ Бих желала да съм принцеса на сърцата, да съм в сърцата на хората. “

Може би това изяснява и фактът, че преди 25 години погребението ѝ беше проследено от 2,5 милиарда души по света.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР