Трагичната съдба на Титан може би е свързана с микропукнатина

...
Трагичната съдба на Титан може би е свързана с микропукнатина
Коментари Харесай

Кап. Камен Кукуров: Трагичната съдба на Титан може би е свързана с микропукнатина или грешка при пускането

Трагичната орис на " Титан " може би е обвързвана с микропукнатина или неточност при стартирането. Това сподели кап. Камен Кукуров, последният пълководец на последната българска подводница " Слава ", в предаването " България, Европа и светът на фокус " по радио " Фокус " по отношение на пътешествието, приключило с драматичен край, на батискафа " Титан “. 

" Преди предприемане на такова странствуване, на такова потапяне предстоят прекалено много тествания, както на херметичност, на външно и вътрешно налягане, тъй че надали неточности в структура или планиране биха могли, съгласно мен, да бъдат причина. Естествено, малко гадаем какво се е случило. По-скоро може да е проблем в материала, микропукнатина, неточност при стартирането ", разяснява той.

Гостът обърна внимание, че батискафите са планувани за научно-изследователски цели, за реализиране на по-големи дълбочини. " За мен премереният риск е нещо, което води към напредък. Не може да не рискуваш да постигнеш някакъв механически прогрес, както в постигането на софтуерен прогрес, по този начин и в достижения ", добави кап. Кукуров.

" Цялото командване на Военноморските сили, и Министерството на защитата знам, че са уверени в нуждата и се работи в посока за възобновяване на подводното корабоплаване в България, защото самите събития от последните две години демонстрират безспорната нужда от съществуване на такива качества в Българските военноморски сили ", заяви той.

" Дотолкова, доколкото мога и имам право да споделя, е, че в ход е план за придобиване на подводници втора употреба. България в никакъв случай не е имала нови подводници. А и това нищо не значи – дали са нови или не, задоволително е да имат съхранени качества. Просто не би трябвало повече от това да загатвам все още, тъй като въпреки всичко се водят договаряния и изследвания, само че подобен план има и е в задоволително напреднал етап ", посочи кап. Кукуров.

Ива Дойчинова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР