Трагедията в Ливан се случи в, меко казано, неприятен момент

...
Трагедията в Ливан се случи в, меко казано, неприятен момент
Коментари Харесай

Трагедията в Бейрут - поредният ужас за безсилната икономика на Ливан

Трагедията в Ливан се случи в, меко казано, противен миг за страната. Тя се бори с невиждана икономическа рецесия, чести спирания на електрозахранването и лечебни заведения, които се работят на лимита на опциите си за преодоляването на пандемията на новия ковид.

Във вторник вечер две детонации раздрусаха пристанището на столицата на Ливан - Бейрут. Най-малко 100 души са починали, а хиляди са ранени. Източникът на детонацията е бил склад с 2750 тона амониев нитрат, съхраняван в доковете години наред. Всички медици в града са на крайник, с цел да спасят колкото се може повече човешки животи.

Взривът не можеше да пристигна в по-лошо време за страната, написа Business Insider.
 За пръв път в историята си: Ливан банкрутира по дълг за $1,2 милиарда
За пръв път в историята си: Ливан банкрутира по дълг за $1,2 милиарда

Почти равни елементи от еврооблигациите на страната са притежавани от локалните банки и интернационалните кредитори

Икономическа и финансова рецесия

От октомври 2019 година стопанската система на Ливан към този момент беше в рецесия поради бурната корупция по високите етажи на властта и несъразмерните заеми на страната. Много предприятия бяха принудени да затворят, което остави жителите без работа.

Пандемията на новия ковид утежни всичко това. Ливан е мощно подвластна от вноса си, а забавянето на световното произвеждане подвигна цената на стоките. Така огромна част от жителите изпаднаха в неспособност да се снабдят с съществени артикули като самун.

По време на месеците блокиране в Ливан цената на питателните артикули също скочи внезапно - цената на хляба се увеличи с 33% сред октомври и края на юни, демонстрират данни на Reuters. Цените не престават да порастват.

По-рано през днешния ден Reuters заяви, че в резултат на случая са унищожени 85% от националните зърнени ресурси на страната, които са се съхранявали в хамбари на пристанището. Сега в страната е останало зърно, което ще стигне за по-малко от месец.

Съкращаването на доста работни места също беше безмилостно. Понастоящем безработицата в страната е 33%. Около 45% от ливанците живеят под прага на бедността.
 Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни
Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Все повече хора в страната се обръщат към криптовалутите като източник на финансова независимост и релативно по-стабилна покупателна дарба

Валутата - ливанската лира, също се обезцени - с 80% от предишния октомври до момента, а стопанската система се е свила с 6,5% през 2019 година. Данните са на Международния валутен фонд (МВФ) от месец април.

Ежедневните спирания на електрозахранването, от време на време с дълготрайност до 22 часа, също съставляват голям проблем. Причината - дефицит на гориво, което да зарежда мрежата.

Политиците в Ливан са мощно подложени на критика. Една от аргументите - месеци наред държавното управление не можа да се контракти с МВФ за обезпечаването на по този начин нужния избавителен пакет. Правителствените чиновници не можеха да стигнат до консенсус какъв брой тъкмо се е свила стопанската система на страната и какви средства са нужни за балансирането й. Анри Чаул - консултант на ливанското държавно управление, който работеше с МВФ - подаде оставка този юни, заявявайки, че държавното управление " е избрало да отхвърли размера на тези загуби ".

Ливан има дълг от 90 милиарда $ и банкрутира по външния си дълг през март. В последна сметка на 30 април държавното управление изиска от МВФ 10 милиарда $.

" Ежедневно жителите на Ливан са лишени от съществени права, до момента в който политиците се карат за размера на финансовите загуби на страната и попречват напъните за промени ", разяснява Ая Межзоуб - откривател от Human Rights Watch.
 Прокуратурата в Ливан замрази активите на 20 банки
Прокуратурата в Ливан замрази активите на 20 банки

Властите не разполагат с ликвидност за падежа на ДЦК на стойност 1,2 милиарда $ на 9 март

Здравна рецесия

Здравният бранш, който в този момент получи спомагателната задача да се грижи за ранените при гърмежа, към този момент се бореше със инфектираните с ковид, на фона на икономическата рецесия.

В страната има изострен дефицит на персонални защитни средства и вентилатори, които са обезверено нужни, с цел да поддържат живи най-болните от Covid-19. Според локални производители на медицински консумативи в страната има едвам 600 вентилатора. А данните демонстрират наклонност за повишаване на броя нови инфекции. Болниците едвам се оправят и са претъпкани.

Може би най-лошото следствие от тежката детонация през вчерашния ден в столицата - следствията за самите здравните заведения са пагубни. Материалните вреди принудиха огромна част от лечебните заведения да спрат да одобряват повече пациенти. А ранените във гърмежа са хиляди.

Ужасът в Ливан продължава към този момент прекомерно дълго.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР