Трагедията в Ламанша, където вчера се удавиха 27 мигранти при ...

Трагедията в Ламанша, където вчера се удавиха 27 мигранти при

Лондон и Париж полагат усилия да решат кризата с мигрантите през Ламанша

Трагедията в Ламанша, където през вчерашния ден се удавиха 27 мигранти при експеримент да достигнат английските крайбрежия , породи огромна дипломатическа интензивност и от двете страни на протока и нови старания за ползотворно британско-френско съдействие за решение на казусите .

Дори през днешния ден , след вчерашната покруса , мигранти с надуваеми лодки не престават да прекосяват Ламанша. От вчерашните 27 жертви седем са дами , едната от които бременна, три и 17 мъже. Двама са оживели – иракчанин и сомалиец, само че са в сериозно положение във френска болница, лекувани от хипотермия.

Пет души са задържани по отношение на фаталната преживелица .

След първична замяна на взаимни обвинявания Англия и Франция в този момент се пробват със взаимни старания да решат казуса с миграцията през Ламанша.Британският министър на вътрешните работи Прити Пател съобщи в парламента, че още веднъж е предложила на нейния френски сътрудник Жералд Дарманин, с който разговаря по-рано денем , взаимни патрули за попречване на прекосяванията с малки лодки. Пател сподели , че няма бързо решаване на рецесията с мигрантите, само че тя е удовлетворена , че френският държавен глава Еманюел Макрон е изразил твърда решителност да се справи с „ подлите банди “ на трафиканти на хора и подготвеност да работи с всичките си сътрудници в Европа.

" Ние не работим елементарно с цел да сложим завършек на тази рецесия , тъй като не ни е грижа или сме безсърдечни. Обединеното кралство има явен и милосърден метод към търсещите леговище и бежанците. Да, хората би трябвало да идват тук по законен път и системата би трябвало да бъде обективна , само че главният казус е следният: Прекосяването на Ламанша с малки лодки и извънредно опасно и това, което се случи през вчерашния ден удостовери страховете на мнозина от нас " , уточни Пател.

Тя добави , че по принцип търсещите леговище би трябвало да кандидатства в първата сигурна страна по пътя им.

Що се отнася до обвиняванията , Лондон обвинява Париж, че не прави задоволително , с цел да спре потока от мигранти, до момента в който французите обвиняват британците, че не оказват помощ задоволително за покриване на разноските за пограничен надзор .


Източник: fakti.bg